A napokban dönt a parlament az uniós pénzekhez szükséges megállapodásokról

2022. szeptember 26. 08:25 | behir.hu

Hétfőn megkezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka, és a képviselők már az első napon nekiveselkednek az Európai Bizottsággal való megegyezést szolgáló törvényjavaslatok megvitatásának.

A parlament bő két hónapos szünet után ül újra össze hétfőn. A házvezetés előzetes napirendi javaslata szerint a napirend előtti felszólalásokat, a mentelmi döntéseket, az interpellációkat, majd a kérdéseket követően a képviselők együttes általános vitát tartanak az Európai Bizottsággal való, az uniós források folyósításához elengedhetetlen megegyezést szolgáló három törvényjavaslatról, amelyeket Varga Judit igazságügyi miniszter terjesztett a Ház elé. (Ha a honatyák az ülésnap úgy határoznak, ez bővülhet is a pénteken benyújtott törvénycsomaggal.)

Ezek egyike a büntetőeljárási törvényt módosítaná, bevezetve egy teljesen új, eddig ismeretlen eljárási mechanizmust a közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmények esetére. A másik javaslat a jogalkotási és jogszabály-előkészítési törvényeken változtatna, erősítendő a társadalmi egyeztetés folyamatát. E két indítvány nyáron került a parlament elé, ám azóta a kormány újabb javaslatokat is tett. Utóbbiak közül – az előzetes napirendi javaslat szerint – a szeptember 19-én beterjesztett vitáját kezdik meg a képviselők.

Ez lehetővé tenné az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) helyszíni ellenőrzéseinek pénzügyőri támogatását, vagyis azt, hogy az OLAF munkatársai a vizsgálattal érintett helyiségbe vagy bármely más, üzleti célra használt területre a pénzügyőrökkel együtt bejussanak. A javaslat azt is célul tűzi, hogy a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok esetén a közbeszerzések, valamint az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályok kiegészítése megerősítse az e szervezetek működésére vonatkozó olyan alapvető követelményeket, mint az integritás, valamint az átlátható és tisztességes szerződéskötési eljárások alkalmazása. A parlament honlapján elérhető ülésterv szerint az indítványok zárószavazását már október második felében megtarthatják.

A Ház emellett megemlékezik a július óta elhunyt korábbi képviselőkről, köztük a szeptember 14-én meghalt 1956-os szabadságharcosról, Wittner Máriáról, aki 2006 és 2014 között ült a Fidesz parlamenti frakciójában. Továbbá esküt tesz két régi-új jobbikos politikus, Ander Balázs és Dudás Róbert, akik a mandátumukról lemondott Szabó Hajnalkát és Végh Noémit váltják az ellenzéki párt képviselőcsoportjában.

 

További programok »

Itthon

Megtartották az Év Kiváló Magyar Méze döntőjét Gyulán

Tavaly 360 mézet, idén 448-at kellett értékelnie a zsűrinek az Év Kiváló Magyar Méze Mézverseny első fordulójában Gyulán, amely új csúcsnak számít. A győztesről a december 3-ai második fordulóban döntenek, míg a hivatalos eredményhirdetést december 10-én, szombaton, a 13. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon tartják meg. A szombati értékelésen 60 munkával kellett a zsűrinek megbirkóznia.
16:08
FEL