A nap sztorija – Gene Hackman 89 éves

2019. január 30. 14:19 | Diós Zsolt

A behir.hu napi rovatában ma egy olyan embert mutatunk be, aki a 20. század második felének egyik legjelentősebb és egyik legjobb amerikai színésze. Azon kevesek közé tartozik, akik Európában is megállták volna a helyüket. A legkisebb karaktereket is olyan átéléssel játszotta, hogy máig rajongunk érte, és akkor is imádtuk, amikor a gonosz szerepébe bújt. Szinte hihetetlen, de a kétszeres Oscar-díjas Gene Hackman ma ünnepli 89. születésnapját. Nem is gondolnák, hogy immár 15 éve nem találkozhattunk vele egyetlen új filmben sem. Legutóbb 2004-ben állt a kamerák elé, utolsó filmje Az elnök emberére talál című romantikus vígjáték lett, mivel ezt követően váratlanul úgy döntött, hogy végleg felhagy a színészettel. Azóta regényeket ír és újabban festeget. Ismerjük meg kalandos életútját!

 

Minden kezdet nehéz

Az ifjú Gene (forrás: hetediksor.hu)

Eugene Allen Hackman napra pontosan 89 esztendeje, 1930. január 30-án látta meg a napvilágot a kaliforniai San Bernardino-ban.
Édesapja, Eugene Ezra Hackman, édesanyja Anna Lyda Elizabeth. Bátyja Richard Hackman. Német holland, angol és skót ősök leszármazottja, és érdekesség, hogy édesanyja Kanadában született.

Az ifjú Gene-ről azt írják a krónikások, hogy egy ideig a helyi állatmenhelyen dolgozott, kóbor kutyákat gyűjtött össze.
A Hackman család gyakran költözött, míg végül az Illinois állambeli Danville-ben telepedtek le, az anyai nagyanya házában. Azonban a szülők 1943-ban elváltak, és miután az apa távozott, a fiúk az édesanyjukkal maradtak. A válás rosszul érintette kamasz Hősünket, aki iskolai verekedésekbe keveredett.
Majd a Storm Lake High Schoolban tanult egy ideig, amíg 1946-ban cukorkalopásért börtönbe nem került.

Kiszabadulása után 16 évesen - idősebbnek hazudva magát - beállt a haditengerészethez.  Ott nemcsak embert faragtak belőle, de rádiósként lehetőséget kapott műsorvezetésre is, így jött meg a kedve az ilyenfajta munkához, a szerepléshez. A közel öt esztendős szolgálat alatt járt Kínában, Japánban és Hawaiin is.
Leszerelése után festegetve járta az országot, s közben különböző kisvárosi tévétársaságok számára dolgozott, hogy fedezze utazásait.

 

Döcögős indulás

Telly Savalassal egy tévéfilmben, 1961-ben (forrás: tcm.com)

Hősünk 1956-ban kezdte színészi pályafutását, amikor a kaliforniai Pasadena Playhouse társulatához csatlakozott, ahol számos színdarabban kapott szerepet. Itt kötött életre szóló barátságot Dustin Hoffmannal. A két növendéket teljesen tehetségtelennek tartva pálcát is törtek a fejük felett.

Azonban nem adták fel és az 1960-as években New Yorkba költöztek, ahol Hackman Hoffmann és Robert Duvall társaságában hármasban élték a sikertelennek tartott színészek életét. Kultúrtörténeti érdekesség, hogy a három színész karrierjük során összesen 19 Oscar-jelölést söpörtek be, ebből ötöt díjra is váltottak.

Hősünk apróbb színészi munkákat kapott, leginkább színdarabokban és televíziós sorozatokban.
1959-ben a televízió képernyőjén, 1961-ben pedig a filmvásznon debütált nem túlságosan nagy sikerrel.

 

A csúcson

Hősünk kisebb sikerek után 1966-ban fontos szerepet kapott a Bonnie és Clyde című gengszterfilmben, alakításáért Oscar-díjra jelölték.

Életműve legkiemelkedőbb darabjait az 1970-es évek elején forgatta. 1971-ben mutatták be a Francia kapcsolat című bűnügyi filmet, amiért átvehette első aranyszobrát, három évvel később pedig a Magánbeszélgetés című Francis Ford Coppola filmben alakított óriásit.

 

A Francia kapcsolatban (forrás: port.hu)

Ezután sorra kapta a főszerepeket, melyeket mindig a legnagyobb átéléssel alakított. Amennyiben tetszett neki a szerep, akkor is elvállalta, ha gonosz karaktert kellett alakítani. Ilyen volt a szadista seriff szerepe Clint Eastwood nagyszerű westernfilmjében, a Nincs bocsánatban.Alakításáért a legjobb mellékszereplőnek járó Oscarral jutalmazták.

2004-ben forgatta utolsó filmjét, Az elnök emberére talál című vígjátékot, amelyben az Egyesült Államok elnökét alakította.

2004. július 7-én a Larry King Showban jelentette be, hogy visszavonul a filmezéstől, mivel úgy érezte, hogy nem várnak rá nagy szerepek.

A visszavonulás után a régész Daniel Lenihannel három történelmi regényt írtak közösen. Első önálló regénye 2013-ban jelent meg.
A krónikások szerint ma már inkább festeget.

 

Magánélet

Második feleségével, Betsyvel (forrás: hiperactivz.com)

Hősünk első feleségétől, Faye Maltesetől három gyermeke született, sorrendben: Christopher Allen, Elizabeth Jean és Leslie Anne. A házaspár harminc év házasság után, 1986-ban vált el.

1991-ben ismét megnősült, a 30 évvel fiatalabb üzletasszonyt, Betsy Arakawat vette feleségül. Jelenleg a mexikói Santa Fében élnek.

Gene korábban szenvedélyes autóversenyző volt, a késői hetvenes és korai nyolcvanas években több versenyen is részt vett - például 1983-ban a 24 órás Daytona Endurance Racen.

Isten éltessen Gene!

További programok »

FEL