A nap sztorija – Fiúk a bolhapiacról, avagy a Backstreet Boys

Nem tudom, hogy Ön mivel töltötte az elmúlt öt évet, de javaslom, hogy felejtse el. Lehet, hogy Önnek gyermeke, unokája született, megnősült vagy férjhez ment. Sikeresen leérettségizett, lediplomázott, ledoktorizott. Előléptették, kinevezték, felminősítették. Mindez nem számít, hiszen ebben a fél évtizedben nem működött a Backstreet Boys nevű zenekar, így ezek az esztendők semmit, de semmit nem értek. Üres volt és szomorú, mint egy ellenzéki székház április 9-én. Azonban a napokban a fiúk  életjelet adtak magukról és egy csapásra megváltozott minden, újra értelmet nyert az élet. Ismerkedjünk meg a Backstreet Boys nevű zenekarral. Tartsanak velünk Pünkösd első, a hosszúhétvége második napján!

 

 

Az elődök – „A fél világot bejárnám, Csak hogy egy csókot kaphassak tőled”

Megállapíthatjuk, hogy a szórakoztató zeneipar alapvetően férfi műfaj. Alfahímek voltak a sóbiznisz atyjai és főszereplői Elvis Presleytől Szécsi Pálon át a Motörhead-ig. A legújabb kor férfibandái, amelyeket már fiúzenekaroknak hívtak, voltak azok, akik egészen megváltoztatták a kultúrát és olyan szintre emelték, hogy azt a mai napig nehéz felfogni. Ennek az áramlatnak volt az első zászlóshajója a New Kids on the Block nevű amerikai fiúegyüttes, amely 1984-ben alakult. Tagjai: Jonathan Knight, Jordan Knight, Joey McIntyre, Donnie Wahlberg és Danny Wood.

 

Az elődök, a NKOTB (forrás: bostonglobe.com)

 

Kultúrtörténeti érdekesség, hogy megalakulásakor az utóbbi időkben vígjátékokból ismert Mark Wahlberg, is tagja volt az együttesnek, de 1985-ben kilépett. Ő eleinte Marky Mark néven a zenei pályán maradt, majd színésznek állt, ahol évről évre egyre jobb teljesítményt nyújt. A csapat az 1980-as/1990-es évek egyik legnagyobb szórakoztatóipari elemének számított. Első lemezük 1986-ban jelent meg, a találó New Kids on the Block címmel, amely viszont akkor még kudarcnak számított.

Ők voltak az elsők, akik miatt az akkori pattanásos magyar  kamaszlányok már-már elfeledték az úttörők 12 pontját és az Első Emelet kockásfüzetbe leírt szövegeit, majd elkezdtek angolul tanulni, hogy értsék mit énekelnek ezek a nagyon szimpi amcsi fiúk.

 

 

Páratlan pálya – „Addig, amíg ott lesz a szerelmed, hogy vezessen nem fogok letérni az utamról, higgy nekem.”

A New Kids on the Block farvizén alakult meg 1993. április 20-án mai sztorink címszereplő zenekara a Backstreet Boys fiúegyüttes, ők voltak Lou Pearlman menedzser első csapata.

 

Fiúk a bolhapiacról 1993-ban (forrás: nlcafe.hu)

 

Pályafutásuk során 13 Top40-es daluk volt és több mint 130 millió albumot adtak el, ezzel ők lettek minden idők legnépszerűbb fiú együttese. Az öttagú csapat Nick Carter-ből, Howie Dorough-ból, Brian Littrell-ből, A.J. Mclean-ből és Kevin Richardson-ból állt.

Lou Pearlman a New Kids on the Block hatására elhatározta, hogy létrehozza a saját fiúbandáját. Még jó, hogy nem volt nagyravágyó és nem valami egészen másra vágyott.  Hirdetések és meghallgatások sorozata után megtalálta A. J. McLean-t, Howie Dorough-t, és Nick Carter-t, akik a meghallgatások alatt összebarátkoztak Két korábbi tag kilépése miatt Kevin Richardson is bekerült közéjük. Az együttes egy Orlando-i bolhapiacról kapta a nevét. Az utolsó tag 1993. április 19-én került be, amikor Brian Littrell csatlakozott egy telefonos meghallgatás után.

Az első koncertet 1993. július 8-án adták Orlando-ban.

Európában nőni kezdett a népszerűségük, 1996-ban Németországban őket választották a legjobb külföldi együttesnek, az I’ll Never Break Your Heart aranylemez lett ugyanitt. Ezzel ők lettek a legsikeresebb debütálók a világon.

1997-ben második albumukkal Amerikát vették célba A lemez az USA-ban és több európai országban is első helyen debütált. Szintén ebben az évben beperelték Pearlmant, amiért a profit 75%-át felvette, és elhagyta a fiúkat, akiknek hitelt kellett felvenniük az írók és zenészek kifizetéséhez. A vád sikkasztást is tartalmazott. Az ügy 1998-ban zárult le.

1999-ben a harmadik album a Backsreet Boys gyémántlemez lett.

2000-ben Black&Blue címmel megjelent negyedik albumuk is.

 

A Backstreet Boys 2018-ban (forrás: billboard.com)

 

 

Próbálkozások – „A szerelmed, ahogy én látom, az egyetlen dolog, amire valaha szükségem lesz.”

2001-től az együttes szünetet tartott és néhányan elkezdték építeni saját karrierjüket. Nick Carter “Now or Never” címmel adta ki első szólólemezét, melyen “rockosabb” hangzás dominált, míg Brian Littrell “Welcome Home” címmel adta ki keresztény pop albumát.

2005-ben alakultak újra és megjelentették a Never Gone-t, majd ismét stúdióba vonultak.

2007-ben újra feltűntek, azonban csak 4 taggal, mivel Kevin nem folytatta énekesi pályáját.

Abban az évben új albumuk jelent meg, Unbreakable címmel.

2009 október 6-án jelent meg “This is us” című albumuk, amellyel visszatértek a dance-pop stílushoz. Az albummal még ebben az évben turnéra is indultak először Európában, majd Amerikában, nagy sikerrel. Az év végén szerényen egy luxushajó utat szerveztek, mellyel lehetőséget adtak rajongóiknak, hogy személyesen eltölthessenek velük pár napot. Ezen az úton jelentették be, hogy összeállnak a New Kids On The Block együttessel egy közös turné erejéig.

Kevin Richardson 2012-ben újra csatlakozott társaihoz és 2013-ban elkészítették eddigi utolsó stúdióalbumukat In a World Like This címmel.

 

 

A világvége elmarad  – „Egy dolog biztos, tudom, hogy igaz Bébi, bárhová mennék érted.”

A már tárgyalt öt esztendő után a héten jött a hír, mely szerint visszatérnek és már el is készült videóklipjük az új dalukhoz.

Mi, akik azt gondoltuk, hogy vége a világnak, végre megnyugodhattunk. Tévedés volt, folytatódik. A videóban a srácok pontosan úgy táncolnak és ugrálnak, mint 20 évvel ezelőtt. Pedig már mindegyikük boldog családapa, és a legfiatalabb tag, Nick Carter is immár 38 esztendős.

A magaskultúra újra él és virágzik.

Halleluja!

(A fejezetcímek idézetei a Backstreet Boys Anywhere For You című opuszából valók)

Megosztás:

Címke: , , ,