A nap sztorija – Ez történt 1968. július 8-án, Békés megyében

2018. július 8. 13:14 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy mit írt a Békés Megyei Népújság 1968. július 8-áról. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők és a kor örömét, bánatát megélő kisemberek izgalmas világába. Ma, egy mezőhegyesi nyári táborra, egy hosszabb, de nagyon jellemző kihelyezett bizottsági ülésről szóló beszámolóra, néhány humorbon-bonra, a Ferencváros békéscsabai fellépésének beharangozójára és baleseti krónikákra esett a választásunk, persze kommentárral. Jó szórakozást kívánunk!

 

Megnyílt a mezőhegyesi nyári leánytábor

A mezőhegyesi vasútállomás egy korábbi felvételen (forrás: vasutallomasok.hu)

Hagyomány már Mezőhegyesen, hogy a hibrid kukorica címerezését évről évre középiskolás leányokra bízzák. A nyári leánytábor részére valóságos „sátorvárost” rendeztek be. A közművesített táborban igen jó körülményeket biztosítanak a diáklányoknak, a gazdaság vezetői bőséges élelemről, a szabad idő jó kihasználásáról gondoskodnak.

Az idei nyári tábor vasárnap nyílt meg. A megye minden tájáról 420 diáklány érkezett Mezőhegyesre. A tábor lakóit a mezőhegyesi „ifjúgárdisták” egyenruhában, ünnepélyesen fogadták a vasútállomáson.

A hibrid kukorica címerezése hétfőn kezdődött Mezőhegyesen. Este megtartották az ünnepi megnyitót s a mezőhegyesi fiatalokkal ismerkedtek a vendégek. Egyébként az elkövetkező két hétben sok kellemes szórakozás várja a leányokat estéről estére Mezőhegyesen.

Mai kommentár: Két hétre komolyan felborult az ivararány Mezőhegyesen, vélhetően a helyi fiatalemberek legnagyobb örömére. Munka, sátorváros, bőséges élelem, a szabad idő jó kihasználása, ifjúgárdisták, kellemes szórakozás ezek a kulcsszavai a történetnek. Mai szemmel nézve akár romantikusnak is nevezhetnénk a történetet. Akár.

 

Rendhagyó ülés egy kis sétával

A hidroglóbus ezüstös gömbje visszaveri a nap sugarait. Csillog-villog a nyári verőfényben. Autóbuszunk karcsú nyárfák között halad, s percek múlva már a helyszínen vagyunk.

Fabulya György, a békéscsabai Szabadság Tsz elnöke mosolyogva, régi ismerősként fogadja az érkezőket. Valóban sok az ismerős: Kovács Pál országgyűlési képviselő is velünk tart és dr. Péterffy Gábor orvos, a városi tanács egészségügyi állandó bizottságának elnöke és még jó néhányan a bizottság tagjain kívül, a városi és. megyei tanács, valamint a többi tsz képviselői.

Az egészségügyi állandó bizottság ide tette át a mai napra ülésének székhelyét. Ám, aki arra gondol, hogy a szó igazi értelmében üléseznek, téved. Néhány percnyi „eligazítás” után felkerekedünk mindnyájan. Az elnök és a tsz párttitkára is velünk tart.

Életkép egy termelőszövetkezetben (forrás: FORTEPAN)

A cél: a gazdasági épületek, munkahelyek megtekintése, a balesetvédelem, egészségügy követelményeinek, betartásának és a dolgozók munkakörülményeinek a megismerése.

Mindjárt a központban van látnivaló. Itt állt a régi tejház. - Néhány évvel ezelőtt írtunk róla. A legyek milliárdjaitól feketélltek ablakai, falai. Közelében bűzlött a szennyvíz, melynek elvezetéséről nem gondoskodtak. Erősen kifogásoltuk is akkori írásunkban ezt az állapotot.

Az épület még megvan. Több ember szorgoskodik, most körülötte, kezében tégla, vakolókanál. A tsz-tagok nagy örömére női, férfifürdővé, zuhanyozóvá alakul át a régi tejház. Az újat néhány épülettel arrébb találjuk. Általános a meglepetés. Halványlila-, sárga színű csempék a falon, két hatalmas boyler az egyik helyiségben, szeparátor, hűtőgépek a másikban, kétezer literes tartályok a harmadikban. Ezenkívül külön öltöző, s egy üvegkalitkában miniatűr laboratórium. Légy sehol, még mutatóban sem. A százas istállókban géppel fejt tej, úgy kerül a tejipari szállító kocsikba, hogy szabad levegő szinte nem is éri.

- Ez igen! Ilyennek kell lennie egy mezőgazdasági tejháznak - hallom a megjegyzéseket. Előkerülnek a jegyzetfüzetek is, egyik másik bizottsági tag írja fel észrevételeit. Valaki a háziak közül megjegyzi. - Az ám, nagyon jó ez, csak a tejipari vállalat is úgy igyekezne, mint mi. De amikor itt eszi a nyavalya a tejet fél napokig, bizony mérgelődhetünk. A reggeli fejésért sokszor csak délután jönnek. így előfordul, hogy sok tej kárbavész.

Mintha csak a végszót várta volna, éppen befut a kék-fehér kocsi. Délelőtt fél 11... (!) Ezt már én jegyzem fel: Van-e magyarázat az ilyen késlekedésre, amikor tulajdonképpen alig pár kilométerre vagyunk a tejüzemtől?

Az üzemi konyhában sürögnek-, forognak a fehérköpenyes asszonyok. Jó az igyekezet, hiszen 650 ember napi ellátása munkát ad. Az épület előtt már ott állnak a lovaskocsik, melyeken gondosan lezárt edényekben viszik az ebédet a brigádszállásokra. Ma gulyásleves, mákostészta a menü.

- Kit bíznak meg az ételek kiadásával?

- Csak egészségügyi könyvvel rendelkező tagokat - válaszolja az elnök, s ezt hallva az egyik asszonyka, bizonyítékképpen mutatja a könyvecskét. Aztán gyorsan kocsira ül és már indulnak is kifelé.

A konyhában a nagy munka ellenére is példás a rend. Az étterem kényelmes és amire büszkék: ötven mázsa hús tárolására alkalmas hűtőszekrényük is van! A hentes a kis előtérben éppen egy fél disznót darabol.

Messze vannak az üzemegységek. Megnézzük a „borjúóvodát”, ahol a zsemlye színű, fehér és tarka kisborjak nyújtogatják felénk orrukat. Oly bájosak, hogy senki nem állja meg simogatásuk nélkül. A kis jószágok ragyogó tiszták, szemet gyönyörködtetők.

A brigádszálláson az egyik teremben biliárdasztal, rádió. A tsz minden szálláson igyekszik kulturális lehetőségeket is biztosítani. A látogatók azonban minden apróságot észrevesznek.

- Hiányzik egy villanyégő, és a foglalat csupaszon balesetveszélyes - szól az egyik vendég, s a jegyzetfüzetbe ez a látszólagos apróság is bekerül.

Az út mentén kazlaznak a tsz-tagok. Az emberek egy része a hőség elől az árnyékos cserjésbe menekül. Egy kis cigarettaszünet... Itt egy táblára leszünk figyelmesek:

Dohányzásra kijelölt hely - olvassuk. Jó, hogy már idáig jutottunk, de valakinek feltűnik, hogy az egyik munkás kannafedőből iszik.

- Poharuk nincs?

- Van - hangzik a válasz - itt a zsebben. - Azzal előkerül egy sárga műanyagpohár. - Csakhogy jobb a fedőből - mondják szinte egyszerre ketten is.

- Hát igen - jegyzi meg az orvos -, ezen a szemléleten még van változtatni való.

A nap már jóval túl van a deleién, mire a kettes üzemegység központjában leülünk, hogy megvitassuk a tapasztaltakat. A nagy meleg után jólesik a hűvös terem, a kedélyek viszont nem hűlnek le. Mindenki elmondja észrevételeit, javaslatait, s élénk vita alakul ki. Most az elnök jegyzetel sűrűn, hogy a jövőben a tsz még jobb körülményeket biztosíthasson tagjainak.

A bizottsági „ülés" ezzel véget is ér. A vita persze még hazafelé is folytatódik. Érződik ebből, hogy a bizottság betölti szerepét és az emberek komolyan veszik megbízatásukat!
Kasnyik Judit

Mai kommentár: Az egészségügyi állandó bizottság elvtársai terepre mennek a kisemberek közé. Van is meglepetés. A régi időket idéző tejház - mely legyek milliárdjainak adott otthont és bűzlött körülötte a szennyvíz - már a múlté, a valóság a halványlila-, sárga színű csempe, a bojler. A delegáció tagjai elégedettek, készülhet a jelentés: a fejlődés csodálatos, jobbak a munkakörülmények már csak a fedőből ivás horthysta hagyományát kell kiverni az emberek fejéből és minden rendben lesz.

 

Egy kis ez-az

„TISZTESSÉGES” HASZON
Ügy harminc évvel ezelőtt december végén egy méter- és divatáru kereskedés segédje odament a főnökéhez:
- Főnök úri Itt az év vége, leltárt kellene csinálnunk.
- Ugyan kérem, minek az?! - mosolygott a főnök és felemelt a pultról egy vég vásznat.
- Látja, 15 esztendővel ezelőtt ennyivel kezdtem, a többi tiszta haszon

BIZONYÍTÉK
A Trabant-tulajdonosokat mindig csúfolták gépkocsijuk kicsinysége miatt. Itt egy rövid vicc a sok közül.
- Halló, rendőr! Itt van az az ember, aki ellopta a Trabantomat!
- Éééén?! Hát motozzanak meg.

NUDISTA-E?
Külföldön divatos intézmény a meztelenek klubja - egy idősebb férfi kérte felvételét a nudisták közé. A személyadatok felvétele közben a titkár megkérdezi:
- Van felesége?
- Igen, már a harmadik.
- És hány gyermeke van?
- Az első házasságomból kettő, a másodikból három és a harmadikból négy.
A titkár erre nevetve megjegyezte:
- Akkor maga nem is igazi nudista. Csak nem volt ideje felöltözni.

Mai kommentár: Ha elolvassa a ma embere, ezeket a humorbon-bonokat, akkor elkezdi érteni, hogy kishazánkban miért lehetett olyan sikeres a Szeszélyes évszakok című televíziós műsor.

 

A Ferencváros Békéscsabán

A Békéscsaba 1976-77-es csapata (forrás: futballtortenet.log.hu)

Vasárnap, július 14-én 16.30 órai kezdettel barátságos labdarúgó-mérkőzésre kerül sor Békéscsabán a sokszoros magyar bajnokcsapat, az FTC és a Bcs. VTSK között. A találkozó előtt a VTSK II. a megyei I. osztályban szereplő Szeghalmi Petőfivel találkozik.

Amint azt Oláh Tibor, a Bcs. VTSK labdarúgó szakosztályvezetője elmondotta, a mérkőzés szünetében tombola lesz. Az első díj egy fehér meccslabda melyben, a ferencvárosi játékosok aláírása található. Ezenkívül egy birka (!), bor, pezsgő stb. kerül kisorsolásra.

A Ferencváros csapata ezzel a találkozóval kezdi meg felkészülését a Londonban sorra kerülő VVK-döntőre.
A zöld-fehér labdarúgók július 13-án érkeznek Békéscsabára.

Mai kommentár: A Ferencváros labdarúgócsapatának békéscsabai pályára lépése 50 évvel ezelőtt is fontos társadalmi esemény volt nemcsak Békéscsabán, de az egész megyében. A bajnokcsapat keretében olyan játékosok szerepeltek, mint Novák Dezső, Varga Zoltán vagy Albert Flórián. A hír olvastán csak az az egy kérdés merül fel az emberben, hogy a tombolán nyert birkával mi történt? Begyömöszölte a Wartburg csomagtartójába vagy váltott neki jegyet a távolsági buszra a boldog szurkoló?

 

Hétvégi baleseti krónika

Kerékpározás a mezőn (forrás: FORTEPAN)

A hét végén ezúttal a szokásosnál lényegesen kevesebb baleset történt, úgy látszik, a járművezetőket óvatosságra intette a megyeszékhelyen megrendezett KRESZ- verseny is. Néhány kisebb balesettől eltekintve, két sérüléssel végződött összeütközést jelentettek.

Július 6-án, szombaton Telekgerendás és Orosháza között szabályosan közlekedett Matuska István motorkerékpárjával. Azonban Bujáki Imre békéscsabai lakos az általa vezetett vegyes használatú gépkocsival szabálytalanul eléje kanyarodott, és így összeütköztek. Matuska István nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Szintén szombaton történt Orosházán baleset. Soós Antal kerékpárral közlekedett, mégpedig szabálytalanul, és balra elébe kanyarodott Hári Szilveszter orosházi lakosnak. Összeütköztek és Hári Szilveszter és pótutasa Rostás Sári nyolc napon belül, Soós Antal pedig nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Mai kommentár: 2018-ban is kiegyeznénk abban, hogy ilyen és ennyi legyen a hétvége baleseti krónikája. Lehet, hogy a megyeszékhelyen megrendezett KRESZ-verseny hiánya miatt nem óvatosak a járművezetők? Reméljük, hogy Matuska István, Hári Szilveszter, Rostás Sári és Soós Antal is hamar kiheverte a baleseteket és minél hamarabb visszatérhetett a munka világába, javítani a népgazdaság mutatóit!

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1968-ban készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

További programok »

FEL