A nap sztorija – Cristiano Ronaldo, a nyerőember

2019. február 5. 13:40 | Diós Zsolt

Mai időutazásunk főszereplője a világ legismertebb labdarúgója, akit nagy valószínűséggel a piacon leveszöldséget áruló nyugdíjas néni is felismer. Cristiano Ronaldo szegény családba született, apja alkoholista, testvére kábítószerfüggő volt. Tinédzserkorában meg kellett operálni a szívét, később elátkozta egy spanyol varázsló, amióta pedig világsztár lett, hetente jelentkezik valaki, hogy erőszakot követett el rajta. A nehézségek azonban csak erősebbé és ötszörös aranylabdássá tették őt. Manchesterbe David Beckham helyére érkezett, de elődjéhez hasonlóan a futballpályán kívüli világban is sikereket ért el, neveikkel gyakorlatilag bármi eladható a világon. Rovatunkból megtudhatják, hogy a Ronaldo nevet melyik politikusról kapta. Ismerjük meg kivételes pályafutását! Tartsanak velünk!

 

 

Az egyetlen kitörési pont

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro napra pontosan 34 esztendeje, 1985. február 5-én született Portugáliában,Funchal városában, Maria Dolores dos Santos Aveiro és José Dinis Aveiro legkisebb gyermekeként. Édesanyja szakácsnőként dolgozott, édesapja kertész volt.

Egy bátyja van, akit Hugónak hívnak, valamint két nővére, Elma és Liliana Cátia. Első keresztnevét a Cristiano-t az egyik nővérétől kapta, a Ronaldo nevet anyja az egykori amerikai elnök, Ronald Reagan után adta fiának, ugyanis ő volt a mama kedvenc színésze.

 

Első igazolása (forrás: AFP)

 

A családja elég szegény körülmények között élt, szinte csak a labdarúgás kínálkozott kitörési pontként. A kis Cristiano jól bánt a lasztival, már 8 éves korában 1993-tól játszott a kék-fehér színeket viselő Andorinha nevű kölyökcsapatban, melyet Fecskéknek becéztek. Édesapja – aki mellesleg imádta a futballt – itt dolgozott, afféle mindenes volt: gyúró, szertáros.

1995-ben a CD Nacional csapatához ment. Miután itt több címet is nyert, felfigyeltek rá és próbajátékon vehetett részt a nagynevű Sporting CP együttesénél. Meggyőzte a klub vezetőit, akik leszerződtették.

1997-ben csatlakozott a Sporting gárdájához. 15 éves volt, amikor szívritmuszavart állapítottak meg nála, ezért egy ideig úgy tűnt, hogy fel kell hagynia a labdarúgással. A csapat viszont mindenben támogatta a családot. Az orvosok kényes lézerműtétet hajtottak végre, mely megoldotta a problémát, így végül nem kellett abbahagynia a pályafutását. A nagyok között a 2002/2003-as szezonban mutatkozhatott be, ekkor 31 meccsen 5 gólt ért el.

 

 

Vörös ördög, Galaktikus majd Zebra

Ronaldo-t bár a Liverpool is nagyon szerette volna szerződtetni, végül 2003 nyarán 12 millió fontért Manchester Unitedhez, vagyis a Vörös Ördögökhöz igazolt, ahol a távozó David Beckhamet volt hivatott pótolni. Megkapta a nagy előd 7-es mezét is.

 

Az első aranylabdával (forrás: AFP)

 

Első idényében az FA kupát sikerült megnyerniük. A következő trófeát a 2006-ban nyerték, ekkor az angol Ligakupát sikerült megszerezniük. Az ezt követő szezonban ők lettek a bajnokok.

2008-ban Christiano lett az angol liga gólkirálya és legjobb játékosa, valamint megnyerte az európai Aranycipőt, az év végén pedig átvehette első Aranylabdáját. A csapattal elhódította az angol-szuperkupát, a bajnoki címet és a Bajnokok Ligáját is.

2009-ben a bajnokság mellett a Ligakupát és a klubvilágbajnokságot abszolválták. Ebben az évben megkapta a Puskás-díjat. A Manchesterben töltött idő alatt 292 találkozón 118-szor volt eredményes.

2009-ben szerződött a Galaktikusoknak becézett Real Madridhoz, a spanyolok 94 millió eurót fizettek érte. Először a 9-es mezt kapta meg, amit annak idején többek között a brazil Ronaldo is viselt. Az első évadban nem nyertek semmit.

A következő szezonban Raúl távozása után már megkapta a 7-es mezt és elkezdődött a páratlan sikerszéria. Ebben az idényben végül a Király kupát sikerült megnyerniük: Ronaldo lett a bajnokság gólkirálya és Európa Aranycipőse. A következő években bajnoki címek, kupagyőzelmek, Bajnokok Ligája győzelmek, UEFA szuperkupa diadalok és klubvilágbajnoki címek sorozatát gyűjtötte be Christiano vezényletével a Real Madrid. Ő maga a gólkirályi és az Aranycipős díjak mellett a madridi évek alatt négyszer lett Aranylabdás, vagyis a világ legjobb labdarugója.

A roppant sikeres kilenc esztendő után 2018-ban az olasz sztárcsapathoz, a Zebráknak becézett Juventushoz szerződött. Mivel Olaszországban nem számít a hogyan, csak az, hogy nyerj, azt pedig hősünk mindenkinél jobban tud. A siker szinte garantált.

 

A nemzeti válogatott

2003-ban Kazahsztán ellen mutatkozott be a portugál felnőtt válogatottban. Első nagy tornája a 2004-es, hazai rendezésű Európa-bajnokság volt, ahol a döntőbe vezette a luzitánokat.

 

A válogatottat későn jött a siker (forrás: AFP)

 

Ezt követően a portugál válogatott a kontinentális és világbajnokságokon hullámzó teljesítményt nyújtott, de 2016-ban felértek Európa csúcsára, megnyerték a kontinensbajnokságot. Nekünk, magyaroknak azért is emlékezetes a torna, mert 30 esztendő után jutott ki válogatottunk nagy tornára, illetve a csoportmeccsek alkalmával kitűnő meccset játszottunk Ronaldóék ellen. A bajnok nem bírt a mieinkkel és a meccs 3:3-as eredménnyel zárult.

A tavalyi világbajnokságon a nyolcaddöntőig jutottak, ahol Uruguay megálljt parancsolt a Ronaldo vezényelte portugál válogatottnak.

 

Magánélete

Hősünk 20 éves volt, mikor édesapja alkoholizmusának következtében 52 évesen meghalt. Gyermekkorában végig kellett néznie bátyja kábítószerfüggő időszakát.  A családi kálváriák miatt Christiano nem iszik és nem dohányzik.

2009 márciusában százezer eurót adományozott annak a kórháznak, amely megmentette rákos anyja életét.

 

30 felett is bombaformában (forrás: goal.com)

 

Több önéletrajzi könyve is megjelent, mind puhafedeles és mind sikeres nyomdaipari terméknek bizonyult.

Egyik lánytestvérével ruhaüzletet nyitott CR7 néven.

2010 júliusában Ronaldo hírül adta, hogy született egy fia. Az anya személyazonosságát titokban tartották, és bejelentette, hogy egyedül fog gondoskodni a gyermekről. A gyermek neve Cristiano Jr. Ronaldo.

2017 júniusában egy béranya ikreket szült Ronaldonak. 2017 novemberében Georgina Rodríguez megszülte Ronaldo negyedik gyermekét, Alana Martinat.

Lassan minden héten megvádolják korábban elkövetett nemi erőszakkal, de ezek a vádak ezidáig mindig megdőltek. 

Az utóbbi időben két hírrel is az újságok címlapjára került. Az első könnyedebb, e szerint Ronaldo az első ember az univerzumban, akit 150 millió ember követ Instagramon. A másik rendkívül súlyos, ugyanis 2011–2014 között a Real Madrid játékosaként 5,7 millió euró adót nem fizetett be a spanyol államnak, ezért 2018-ban 2 év börtönre ítélték. Végül 19 millió euró büntetés befizetésével nem kellett börtönbe vonulnia.

Isten éltessen Christano!

További programok »

Sport

Kovács Anett a Ferencvárosban folytatja a pályafutását

A Békéscsabai Előre NKSE szélső játékosa még a békési megyeszékhelyen fejezi be az idei bajnoki szezont, de nyártól már a Ferencvárot erősíti. Kovács Anett a csabai klub egyik legeredményesebb játékosa, így a liláknak nehéz lesz pótolniuk őt a következő idénytől.
15:04
FEL