A nap sztorija – 46 éves Benedek Tibor

2018. július 12. 11:28 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazós rovatában ma egy olyan embert mutatunk be, aki egészen kivételes tehetségű sportember. Öt esztendős korától 39 éves koráig rótta kilométerek ezreit a medencékben. Pedig lehetett volna színész, hiszen nagyapja nagyszerű komédiás volt, édesapja pedig a mai napig is kiváló és elismert művész. Benedek Tibor számtalan érmet, serleget, díjat nyert, melyet még összeszámolni is sok idő. Mi mégis kísérletet teszünk rá, közben bemutatjuk rendkívüli pályafutását, továbbá felhívjuk a figyelmet a hétvégén kezdődő vízilabda Európa-bajnokságra. Tartsanak velünk!

 

 

Ifi évek a KSI-nél

 

[caption id="attachment_108880" align="float-right mb-3 ml-3" width="387"] Édesapjával, Benedek Miklóssal a Fővárosi Nagycirkuszban (forrás: fnc.hu)[/caption]

Benedek Tibor napra pontosan 46 esztendeje, 1972. július 12.-én született Budapesten. Édesapja Benedek Miklós, Jászai Mari-díjas színész, rendező, Érdemes- és Kiváló művész. Apai nagyapja Benedek Tibor, színész, konferanszié.

 

Ötéves korában került először kapcsolatba a sporttal, édesanyja vitte el úszni a gerincproblémái miatt, de mivel unalmasnak találta, ezért átnyergelt a vízilabdára. Később ismerkedett össze édesapja által Csapó Gábor olimpiai bajnokkal, akinek révén bekerült a KSI-be, ahol fiatalkori éveinek legnagyobb klubsikereit érte el 1980 és 1989 között.

Utánpótlás játékosként 1987-ben serdülő, 1988-ban és 1989-ben ifi bajnok lett. A korosztályos válogatottakkal 1989-ben ifjúsági Európa-bajnok, IBV győztes, valamint junior világbajnokság ötödik helyezett volt. 1990-ben junior Eb, 1991-ben junior vb harmadik lett. Az OB I-ben az 1988-89-es bajnokságban mutatkozott be. A szezon végén átigazolt az Újpesti Dózsába.

Időközben középiskolai tanulmányait a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban végezte, majd sporttevékenysége okán, magántanulóként itt érettségizett. 1991-ben a Testnevelési Főiskolán edzői oklevelet szerzett, 1993-tól pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának történelem szakos hallgatója lett, ahol 2006-ban vehette át diplomáját.

 

 

Kibontakozás a Dózsával

1990 januárjában Konrád János szövetségi kapitány meghívta a felnőtt válogatott bő keretébe és februárban a válogatottban is lehetőséghez jutott, márciusban pedig a Dózsával bejutott a Magyar Kupa döntőjébe, de nem sikerült megnyerni azt. Majd sorban három bronzérmet nyert a válogatottal.

1991-ben újra Magyar Kupa döntőben szerepelhetett. Ezúttal elnyerte, sőt csapatával a bajnoki döntőt is megnyerte. Nyáron a válogatottal negyedik lett a barcelonai világkupán és ötödik az athéni Európa-bajnokságon.

 

Játékosként mindent elért (forrás: hosszabbitas.hu)

 

1992 kiemelkedő eseménye a barcelonai olimpián a hatodik helyezés a válogatottal. 21 góllal hősünk lett a torna gólkirálya. Az év végén elnyerte az év vízilabdázója címet.

Az 1992–1993-as szezonban az UTE megnyerte a Magyar Kupát, a magyar bajnokságot és a Pro Recco ellen kettős győzelemmel hódította el a LEN kupát. A válogatottal az athéni világkupán második lett, majd az isztambuli Európa-bajnoki selejtezőn veretlenül jutott ki a kontinensviadalra, ahol a csapattal és a góllövőlistán is második lett. Az esztendő zárásaként ismét a legjobb magyar játékosnak választották. A válogatott pedig elnyerte az év csapata címet.

1994-ben az UTE a rangosabb, Bajnokok Európa Kupájában indult el és nyerte meg a címet, majd a Miglioli Pescara ellenfeleként az európai Szuperkupát. A Magyar Kupában alulmaradtak a Vasassal szemben, de a bajnoki címet begyűjtötték. A római világbajnokságon a válogatottal ötödik lett. Benedeket az olaszok elleni meccs végén történt pofozkodás miatt egy mérkőzésre eltiltották. Decemberben ismét megkapta az év vízilabdázója címet.

1995-ben ismét BEK-döntőbe jutott az UTE és ismét a Catalunya volt az ellenfél. A trófeát viszont ezúttal a spanyolok nyerték meg. A csapat a bajnokságban megvédte bajnoki címét. Benedek az Európa-bajnokság előtt több mérkőzést kihagyott betegség és a szövetségi kapitányi elképzelései miatt. A bécsi Európa-bajnokságon a válogatott a döntőig veretlenül menetelt, de ott az olaszok két góllal legyőzték őket. A csapat az atlantai világkupában vigasztalódott, melyet megnyert.

A következő évben újra a BEK-döntőbe verekedték magukat az újpestiek, de ott ezúttal a Mladost Zagreb bizonyult jobbnak, a Magyar Kupa döntőjében pedig a Vasas állította meg őket. Az atlantai olimpián negyedik lett a válogatott. Hősünk 19 góllal ismét megszerezte az olimpia gólkirálya címet. Az ötkarikás játékok után az olasz Racing Romához szerződött. Mivel az újpesti szerződése még nem járt le, felmondta azt, azzal az indokkal, hogy csapata nem teljesítette a benne foglalt feltételeket. A Magyar Vízilabda Szövetség határozata Benedeknek adott igazat és szabadon igazolhatóvá vált.

 

 

Olasz meló

Új csapatával 1997-ben a KEK-döntőig jutott, de azt a görög Vouliagmeni nyerte meg. A válogatottban az athéni világkupán harmadik helyet, a sevillai Európa-bajnokságon aranyérmet nyert.

Olaszországban (forrás: kataca.hu)

1998 a perthi világbajnoksággal kezdődött. A csapat ezúttal második lett. A Róma a KEK-ben indult, ahol a Ferencváros búcsúztatta őket az elődöntőben. Az olasz bajnokságban sem értek el sikert. A júliusi Unicum-kupán, a hollandok elleni mérkőzésen 250. alkalommal szerepelt a válogatottban.

1999 júniusában az olasz bajnoki döntőbe jutott a Róma. Az utolsó összecsapáson hősünk négy góljával segítette csapatát a bajnoki címhez.

Augusztusban nyilvánosságra került, hogy az elődöntő során végzett dopping vizsgálat Benedek Tibornál pozitív eredményt hozott. Mintájában kis mennyiségű clostebolt találtak, amely véleménye szerint gombásodás ellen használt kenőcse útján juthatott a szervezetébe. Szeptember elsején az Olasz Olimpiai Bizottság az Olasz Úszó Szövetséghez utalta az ügyet, de a játékos felfüggesztését helybenhagyta. A szövetség 8 hónapra eltiltotta őt. November végén a Nemzetközi Úszó Szövetség doppingbizottsága 15 hónapra növelte a büntetést. 2000 januárjában a nemzetközi Sport Döntőbíróság mondta ki a végső szót. Benedek Tibor eltiltása 8 hónap lett, amely április 28-án járt le.

Eltiltása után hősünk visszakerült a válogatott keretébe, amely Sydneyben olimpia aranyérmet nyert. A döntő győzelemből négy góllal vette ki részét. A decemberi, Zágrábban rendezett Európai Nemzetek Ligája döntőjében szintén első helyezést szerzett a válogatottal. Az év zárásaként a válogatott elnyerte az év csapata díjat, Benedek Tibort pedig beválasztották az évszázad magyar vízilabda-válogatottjába.

 

 

Még mindig Itália

A 2001-es budapesti Európa-bajnokságon nem sikerült folytatni a győzelmi sorozatot, a csapat ezúttal harmadik lett. Hősünk a jugoszlávok elleni mérkőzésen szerepelt 300. alkalommal a nemzeti csapatban. Majd a fukuokai világbajnokságon 5. helyen végzett a válogatott. Ebben az évben klubcsapatot váltott és az ugyancsak olasz Pro Reccohoz igazolt.

Olasz családjával (forrás: kataca.hu)

2002-ben a LEN-kupa döntőjébe jutott a Recco, de a Brescia összesítésben 2 góllal jobbnak bizonyult. A csapat a bajnokságban első helyen végzett. A nyár folyamán a válogatottal kiharcolta a Világliga döntőjébe jutást. A döntőben a csapat kivívta, hogy az aranyéremért játszhasson, de a FINA komolytalan játékra hivatkozva a magyar-orosz mérkőzés végeredményét megsemmisítette és mindkét csapatot vesztesnek nyilvánította. A válogatott így a bronzéremért játszhatott és meg is szerezte azt. A világligát követő Világkupán a csapat egy helyet javítva ezüstérmes lett. Az év végén negyedik alkalommal lett Benedek az esztendő legjobb magyar játékosa.

2003-ban a Recco bejutott a Bajnokok Ligája (BL) négyes döntőjébe, ahol a Mladost Zagreb, majd a Domino-BHSE legyőzésével szerezték meg a trófeát. Az olasz bajnokság döntőjében elbuktak..

A válogatottal az Európa-bajnokságon 3., a világbajnokságon és a világligában első helyet szerzett.

2004 februárjában bejelentette, hogy hazatér Olaszországból és a hároméves szerződést kötött a Domino-BHSE csapatával. Olaszországtól kupa elsőséggel és bajnoki ezüsttel búcsúzott. A válogatott a Világliga Long Beach-i döntőjében, majd az athéni olimpián megvédte címét.

Új csapatával októberben harmadik helyezett lett a Magyar Kupában, novemberben pedig megnyerte az európai Szuperkupát. Kósz Zoltán válogatottbeli visszavonulása után megválasztották a magyar válogatott csapatkapitányának.

 

 

Újra itthon

2005-ben a Honvéd megnyerte a bajnokság alapszakaszát és döntőjét. A csapat bejutott a BL döntőjébe is, de ott egy góllal kikapott a Posillipotól. Tavasszal szívritmus-zavarai miatt lemondta a válogatottságot. Októberben a BHSE megnyerte a magyar Szuperkupát.

A következő évben a Dominó megnyerte a magyar bajnokságot és a kupát. A BL-ben a negyeddöntőig jutott. 2006-ban részt vett a Szabadság, szerelem című filmben, a színészek vízilabdás felkészítésének irányítójaként.

2007 februárjában jelezte egészségi állapota újra lehetővé tette, hogy a válogatott rendelkezésére álljon. Kemény Dénes szövetségi kapitány beválogatta a vb-n szereplő csapatába. A csapatkapitány posztról Kásás Tamás lemondott Benedek javára. A válogatottal ezüstérmet szerzett a világbajnokságon. Ebben az évben szerepelt 400. alkalommal a válogatottban. Az Euroliga selejtezőből csoportelsőként jutott tovább a Honvéddal, de a csapat elbukott a negyeddöntőben. A bajnokságban másodikként zártak.

 

Szövetségi kapitányként (forrás: mob.hu)

 

 

Búcsúzás

Júniusban bejelentette, hogy két évre a Pro Reccohoz visszaigazol. Csapatával novemberben megnyerte az Európai Szuperkupát. 2008 májusában a Pro Recco színeiben elhódította az Euroligát, majd az olasz bajnoki címet.

A válogatott játékosaként Eb bronzérmet és harmadszor is olimpiai első helyezést szerzett. Az olimpiai győzelem után visszavonult a válogatott szerepléstől. A válogatott ismét elnyerte az év csapat címet.

A 2008–2009-es szezontól szigorították az olasz idegenlégiós szabályokat. Így hősünknek nem jutott hely a bajnoki keretben, csak az olasz kupában és az Euroligában szerepelhetett. Az európai elitligában a Recco a döntőig jutott, de ott vereséget szenvedett a Primorac Kotortól.

A következő évadban Benedek már játszhatott a bajnokikon és a Recco elnyerte az olasz kupát, az Euroligát és az olasz bajnokságot.

A balkezes, háromszoros olimpiai bajnok sportoló 39 évesen, 2012. május 23-án bejelentette visszavonulását.

 

 

Szövetségi kapitányként

Hősünk nem sokat pihent, ugyanis 2013 januárjában kinevezték a férfi vízilabda válogatott szövetségi kapitányává, az ő irányítása alatt, az újonnan alakult válogatott a 2013-as barcelonai vizes világbajnokságon - nagy meglepetésre - első helyen végzett. Hozzátartozik a történethez, hogy Kemény Dénes már 2010 áprilisában felkérte, hogy edzőként segítse a csapat nyári felkészülését, ezután a szövetségi kapitány állandó segítője lett. Kemény utolsó 2012-es válogatott mérkőzésén, már Benedek Tibor irányította a válogatottat a kispadról.

2014-ben a világligán és a budapesti Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett a válogatott, mindkét alkalommal a szerb válogatott nyerte az aranyat.

2016 októberében lemondott a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitányi posztjáról. Döntését csapata riói olimpiai szereplésével indokolta. Hősünk előre jelezte, hogy a megfiatalított válogatott célja a tisztes helytállás, de a hazai közvélemény elégedetlen volt a szerepléssel.

2017 tavaszán a fővárosi UVSE Vízilabda Sportegyesületnél vállalt munkát. Eleinte az utánpótlással foglalkozott, azonban idén nyáron átvette a felnőtt csapat irányítását.

 

 

Magánélete

Benedek, 1996-tól élt Olaszországban, ahol 1998-ban megnősült, ebből a házasságból született 1999-ben lánya, Genevre. Ezt a házasságot felbontották.

2004-ben hazaköltözött Magyarországra, ahol nem sokkal később találkozott egykori szerelmével, a modell Epres Pannival, akivel 2010-ben össze is házasodtak és akitől 2007. júniusában megszületett kisfia Mór. Két évvel később, 2009-ben pedig kislányuk, Barka is.

 

Barka, Tibor, Panni, Mór (forrás: ripost.hu)

 

 

Szombaton kezdődik az Európa-bajnokság mindkét magyar csapattal

Az Európa-bajnokságot július 14. és 28. között rendezik meg Barcelonában. A helyszín a Bernat Picordell uszoda lesz – itt nyert világbajnokságot a Benedek Tibor által irányított magyar válogatott 2013-ban –, körülbelül 4000 ember szurkolhat a helyszínen. A férfiaknál a 16 csapatot négy négyes csoportba osztják, a körmérkőzések után a csoportelsők egyenesen a negyeddöntőbe jutnak, a másodikok a harmadikokkal mérkőznek meg ugyanezen célból. A kvartettek utolsói a 13–16. helyekért játszanak. Válogatottunk az első mérkőzését a grúzokkal játssza július 16-án, hétfőn 15.30-tól.

A nőknél a 12 csapat két hatos csoportba kerül, a csoportküzdelmek után mindkét hatos első négy helyezettje folytatja a felsőházban az elsők a negyedikek, a másodikok a harmadikok ellen, a többiek a 9–12. helyekről döntenek. A magyar csapat július 14-én, szombaton este 22.15-től mérkőzik meg a hazai, spanyol válogatottal.

Isten éltesse Benedek Tibort!

További programok »

FEL