A nagyszülőkre gyújtotta a házat

Emberölés miatt emeltek vádat egy 30 éves nagyszalontai férfi ellen.

Békés Megyei Főügyészség emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat azzal a 30 éves büntetett előéletű nagyszalontai férfival szemben, aki 2015 augusztusában Medgyesegyházán felgyújtotta egy idős házaspár tanyájának melléképületét – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

A vádirati tényállás szerint a román állampolgárságú vádlott 2012. óta minden év nyarán  Medgyesegyházán vállalt idénymunkát egy dinnyetermesztéssel foglalkozó vállalkozónál; ennek során beleszeretett munkaadójának lányába, aki azonban visszautasította a vádlottat. 2014. év nyarán a vádlott tudomására jutott, hogy a lány kapcsolatot létesített egy férfival, ettől fogva a vádlott több alkalommal konfliktusba keveredett a lánnyal és annak barátjával, végül a lány apja megszakította vele a munkakapcsolatot. A vádlott azonban ezt követően is rendszeresen zaklatta telefonon a lány szüleit; a hívások során részben a szerelmét bizonygatta, részben pedig több alkalommal megfenyegette őket, hogy rájuk gyújtja a házukat, illetőleg a lány nagyszüleinek házát is felgyújtja, mivel őket hibáztatta, hogy a lány nem viszonozta az érzelmeit. 

2015. augusztus 2-án reggel a vádlott az egyik medgyesegyházi kocsmában megtudta, hogy a lány összeköltözött a barátjával, elöntötte a düh, két ismerőssel is megüzente a lány szüleinek és nagyszüleinek, hogy rájuk fogja gyújtani a házukat. A vádlott a délutáni órákban vásárolt egy öngyújtót és 16 óra 45 perc körüli időpontban a lány anyai nagyszüleinek medgyesegyházi tanyájához ment és a tanya hátulján lévő, náddal és fóliával fedett színt meggyújtotta. A tűz terjedni kezdett, a szín, a góré és a vele egybeépített ól teljesen leégett, a tűz a garázs, majd az azzal egybeépített lakóépület kamra feletti tetőszerkezetére és a padlásra is átterjedt. Ekkor a lakóépület konyhájában tartózkodott a nagymama, aki betegségei miatt saját erőből, segédeszköz vagy segítség nélkül nem volt képes mozogni; kimentésekor nála már kezdődő füst- és gázmérgezésre utaló tünetek jelentek meg. A tűzoltóknak közel 2 órába telt a lángok megfékezése. Másnap reggel a vádlott felhívta a lány szüleit és közölte velük, hogy most ők következnek. A vádlottat ugyanaznap 11 óra körüli időben fogta el a rendőrség a méhkeréki határátkelőhelyen az ellene kibocsátott elfogatóparancs alapján. A vádlott cselekményét a beszámítási képességét kizáró kóros elmeállapotban követte el.

A Békés Megyei Főügyészség az ideiglenes kényszergyógykezelés alatt álló férfit aljas indokból, a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével és garázdaság vétségével vádolja. A főügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság rendelje el a kóros elmeállapota miatt nem büntethető vádlott kényszergyógykezelését. Az eljárás a Gyulai Törvényszék előtt folytatódik.

 

Megosztás:

Címke: ,