A módszer, ami megkönnyíti a nagy mennyiségű információ megtanulását

2019. november 9. 13:27 | behir

Paul R. Scheele, a villámolvasási módszer kidolgozója szerint könnyű nagy mennyiségű információt viszonylag rövid idő alatt maradandó módon elsajátítani. A tanulás meggyorsítására kidolgozott módszere az emberi elme természetes működésének logikáját követi, az egésztől halad a részletek megismerése felé.

A villámolvasással könnyű nagy mennyiségű információt viszonylag rövid idő alatt maradandó módon elsajátítani – hangzott el az M1 Életkor című műsorában. A módszer kiállta az idők próbáját, hiszen az elmúlt 15 évben Lantos Mihály tanulásmódszertani szakértő diákok és tanulni vágyók ezreinek tanította meg a villámolvasást.

 

A villámolvasás

Ahhoz, hogy megértsük a villámolvasás természetét, érdemes átgondolni, hogy hány olyan dolog van a világban, amit fokozatosan, felülről lefelé, soronként haladva fedezünk fel – mondta Lantos Mihály. Hozzátette, csak a hagyományos olvasáskor használja ezt a módszert.

Paul R. Scheele a tanulás meggyorsítására kidolgozott módszere az emberi elme természetes működésének logikáját követi, az egésztől halad a részletek megismerése felé. Kiemelte, a villámolvasás eszköze a teljes elmés tanulás: a racionális bal agyfélteke megérti és feldolgozza az információt, a játékos jobb agyfélteke elraktározza, hogy később előhívható, felhasználható legyen. A módszer technikája pedig, bár rendhagyó, végtelenül egyszerű.

 

A villámolvasás lépései

Először meghatározzuk a célunkat, hogy mit szeretnénk elérni. A következő lépésben ismerkedünk a tartalommal. A villámolvasás tulajdonképpen nem más, mint az információk rövid időn belüli elraktározása a tudatalatti memóriatárunkba – mondta a tanulásmódszertani szakértő. Felhívta a figyelmet arra, hogy a villámolvasással megszerzett információ passzív tudásként fog elraktározódni.

Az elménk sokkal gyorsabban reagál azokra az információkra, amelyek a periférikus látómezőben vannak. Ezt használja ki a villámolvasás, amelynek során egy kiválasztott, állandó pontra fókuszálunk, és így a könyvet a periférikus látómezőnkbe helyezzük és úgy lapozzuk át.

A negyedik, befejező lépés az aktiválás lesz, az a technika, amivel a megfogalmazott céljainknak megfelelő információkat előhúzzuk a tudatalatti memóriatárból.

„Ha céljai vannak az embernek, meg is tervezi a cél felé vezető utat, azt végigjárja, és ebben az útban megtalálja azt az élményt, hogy lépésről lépésre mindig egy picit gazdagabb lett, mindig egy picivel előrébb jutott a célja megvalósítása felé, akkor az egy boldog ember” – mondta Lantos Mihály. 

A villámolvasás tulajdonképpen egy kreatív játék, egy jó kis utazás az elménk minden egyes zegzugába – tette hozzá –, kreativitásunkat használjuk arra, hogy az az út, amit a cél felé megteszünk, mindig élményekkel teli és boldog legyen.

 

Forrás: hirado.hu

További programok »

Itthon

Balázsék a Korzó térről ébresztették Békéscsabát

Az egyik kereskedelmi rádió nagyágyúi szeptember utolsó hétfőjét a békési megyeszékhelyen indították. A tiszteletbeli békéscsabai nevű Sebestyén Balázs, a tiszteletbeli békéscsabai, ám újkígyósi III. Rákóczi Feri és a tiszteletre méltó harmadik úr, azaz Vadon Jani ismét nagyot ment.
19:04
FEL