A méz hatásosabb gyógyír a felső légúti megbetegedésekre, mint az antibiotikum

2020. augusztus 27. 09:58 | behir

Egy tanulmány most megjelent eredményei szerint a méz a hagyományos orvosi kezeléseknél hatásosabb a köhögés, az orrdugulás és a torokfájás gyógyítására, ráadásul olcsó, könnyen hozzáférhető és gyakorlatilag mellékhatása sincs, írja a Guardian.

Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint az orvosok bátran ajánlhatják a mézet a fent felsorolt tünetek esetén az antibiotikumok helyett, melyeket gyakran írnak fel hasonló esetekre, holott egyáltalán nem is hatásosak.

A mézet a házi orvoslásban gyakran használják világszerte a köhögés és megfázás csillapítására gyermekeknél, de a hatékonysága a felső légúti fertőzések esetén a felnőttek körében nem volt eddig tudományosan alátámasztva.

A kutatás során 1761, változó életkorú betegnek adtak különböző fájdalomcsillapítókat, köptetőket, köhögéscsillapítókat illetve mézet. Kiderült, hogy a méz sokkal hatékonyabban enyhítette a tüneteket, főként a köhögés gyakoriságának és súlyosságának csökkentésében játszott szerepet.

Azt is megállapították, hogy a tünetek 1-2 nappal rövidebb ideig tartottak, ha mézzel kezelték azokat.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a méz egy komplex élelmiszer és nem egységes termék, ezért további kutatások is szükségesek ahhoz, hogy megállapításaik bizonyosságot nyerjenek.

Végezetül kiemelték, hogy mivel a felső légúti betegségeket a legtöbb esetben vírusok okozzák, az antibiotikum használata teljesen hatástalan és nem szükséges.

A méz gyakran használt és jól ismert a páciensek körében. Olcsó is, könnyen hozzá lehet jutni és kevés mellékhatása van. Ha az orvosok valamit fel szeretnének írni a felső légúti megbetegedésekre, akkor a mézet ajánljuk az antibiotikumok helyett – írták.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

További programok »

FEL