A maszkviselést bolti őrség ellenőrzi az év végi bevásárlódömping idején

2020. október 27. 12:30 | behir

Bezárathatják egy időre az üzleteket, ha ott sorozatosan megsértik a maszkrendeletet. Az áruházakban kevés vagy túlterhelt a bevethető munkaerő, miközben a fokozódó vírusfenyegetettség több vitás helyzetet szül a vevőkkel. A szakszervezet szerint egészségvédelmi és nem üzleti kérdés, hogy többet költenek erre a munkaadók, mert az alapellátási láncban leginkább veszélyeztetett bolti kiszolgálói kört tehermentesíteni kell.

Bezárhatják az üzleteket, ha nem tartják be a járványügyi szabályokat. Az áruházakban fokozódó vírusfenyegetettség feszültséget teremt a vevőkkel. A szakszervezet szerint egészségvédelmi és nem üzleti kérdés, hogy zsebbe nyúlnak-e a munkaadók, mert az alapellátási láncban leginkább veszélyeztetett bolti kiszolgálói kört tehermentesíteni kell. Javaslatuk szerint az év végi szezonban polgárőrök, külsős vagyonőrök alkalmazására lenne szükség nemcsak a bejáratnál, hanem a polcok között is – írja a Magyar Nemzet.

- A járvány miatt várható, hogy a karácsonyi ünnepek előtti bevásárlások növekedni fognak, ezért az eddigi intézkedéseken túl haladéktalanul lépni kell az áruházakban. Arra kérjük a forgalmas bevásárlóhelyek üzemeltetőit az országban, hogy ne terheljék tovább az eladókra, pénztárosokra, árufeltöltőkre, vevőszolgálatosokra a kötelező maszkviselés betartatásával járó kereskedői felelősséget. Javasoljuk, hogy keressék a helyszíni együttműködés lehetőségét a polgárőrséggel, és vonjanak be profi vagyonvédelmi cégeket, amelyek a rendőrök kiérkezéséig kezelni tudják az üzletekben naponta előforduló kritikus helyzeteket – közölte a lappal Bubenkó Csaba.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint a vírusos év végi szezonban csak pluszköltség vállalásával maradhatnak biztonságosak a tömeges vásárlási körülmények. Mint felidézte, országszerte egynapos, ünnepnapi zárvatartás volt október 23-án, ezért a boltokban múlt csütörtökön mindenki a hosszú hétvégére is vásárolt: a szokásosnál erősebb volt a forgalom, ami kiélezte a feszült helyzeteket.

A hosszú hétvégék előtt, ha kimarad a megszokott beszerzési nap, jellemző, hogy a magyarok élelmiszerből többszörös mennyiségeket vásárolnak. A csütörtöki erősebb forgalomban a tapasztalatok szerint az alkalmazottak már nehezen tudtak arra is figyelni, hogy a vásárlókon szabályosan áll-e a maszk vagy tartják-e a távolságot másoktól – mondta a szakszervezeti vezető. Jelenleg áruházanként egy-két biztonsági őr dolgozik nyitástól zárásig, akik inkább a pénztárak környékén lévő állomásról, a bejáratok környékén figyelnek, ritkán látni a sorok között vagy a hűtőpultnál egyenruhás alkalmazottat.

Az elmúlt években leépült a külsős cégekhez kiszervezett vagyonőri, biztonsági szolgáltatás az üzletekben, a járvány előtt az elenyésző számú, kisebb bűnesetekre elegendő volt a belső kamera követésére kijelölt, saját alkalmazott. Mivel az üzlet teljes területén mindenkitől számon kell kérni a maszkviselést, az ősz óta túlzott teher hárul a békés, hagyományos feladatokhoz szokott alkalmazottakra, akiknek többsége nő, családanya – fogalmazott Bubenkó Csaba.

A szakszervezeti vezető ugyanakkor jelezte, hogy érkezéskor ma már keveseket kell emlékeztetni a kötelező viseletre, a többség megtanulta, hogy maszk nélkül be sem lehet lépni a boltba.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a Magyar Nemzetnek adott interjújában, hozzátéve, hogy mivel külön embert kíván az ellenőrzési kötelezettség az áruházakban, nem lehet ezen tovább spórolni, mert a karácsonyi tömegben megakadhatnak a rutinfolyamatok.

Forrás: Világgazdaság

Itthon

Továbbra is kiemelten fontos az immunerősítés!

Az ősztől tavaszig tartó időszak a légúti fertőzések tipikus időszaka. Ilyenkor különösen fontos a vitaminok pótlása, hiszen kevesebb zöldséghez, gyümölcshöz jutunk, kevesebb a napsütéses órák száma, ezért a természetes D-vitamin termelésünk is hiányos – mondta Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi osztályvezetője a hirado.hu-nak. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a maszkhasználat és a védőoltások fontosságára hívta fel a figyelmet.
18:16
FEL