A magyarok kétharmada a belföldi nyaralást részesíti előnyben

2019. június 24. 06:54 | behir

Az elmúlt évtizedekben az utazás és a turizmus egyre nagyobb méreteket öltött és sajátított ki magának a gazdasági szektorból: a világ GDP-jének 10 százalékát teszi ki. Sok embernek a turisták jelentik a legfőbb bevételi forrást, ami egyrészt pozitív hatással bír, másrészt egyes helyeknek – például Velence vagy Dubrovnik – kifejezetten problémát okoznak az odalátogató turisták.

Nem csoda, hiszen manapság a világ egyik pontjáról a másikra utazni könnyebb, mint bármikor valaha – így az emberek is többször kelnek útra. A World Tourism Organization előrejelzése szerint a turisták érkezéseinek száma (azaz, megérkezés) 2030-ra eléri az 1,8 milliárdot. Európa még mindig a legnépszerűbb desztinációk között szerepel, de Ázsia évről évre egyre kedveltebb és növekvő érdeklődést mutatnak a térség irányába a turisták.

Kérdőíves felmérésből kiderült, a magyarok többsége (64 százalék) a belföldi, 36 százaléka pedig inkább külföldi pihenést részesíti előnyben.

 

Fotó: Picodi

Mikor mennek nyaralni, pihenni a magyarok? A szezon előtti és utáni hónapok továbbra is hódítanak világszerte, hiszen a jóidő még szinte garantált, az árak viszont alacsonyabbak. Ebbe a trendbe illik a magyaro százalék a (nyári) szezon ideje alatt, a maradék 17 százalék pedig csak az árat veszi figyelembe, és minél olcsóbban szeret utazni.

Ezek után a kérdés adott: mennyit szánnak/tudnak költeni a magyarok pihenésre? A válaszokból kiderül, átlagosan 155 ezer forintot költenek egy-egy utazásra. 12 százalék azt mondta, nem célja a spórolás, a többiek viszont ügyes trükkökkel kedvezményekre, vagy nagyobb ajánlatokra tettek szert. 49 százalék például jó előre megveszi az utazáshoz szükséges jegyeket, 50 százalék pedig idejekorán lefoglalja a szállást. További részleteket ide kattintva olvashat.

Forrás: Világgazdaság

További programok »

FEL