A magyar lakosság majdnem fele tervez lakás- vagy házfelújítást

2021. június 24. 09:19 | behir.hu

Magyarországon a lakosság 49 százaléka tervez lakás- vagy házfelújítást egy éven belül - közölte az újHÁZ Centrum építőanyag-kereskedelmi hálózat szerdán.

Az újHÁZ Centrum megbízásából készült kutatás adatfelvétele 2021. május 14. és május 19. között zajlott. A reprezentatív kutatás szerint a felújítók több mint fele festést vagy tapétázást tervez, mintegy harmada burkolat- vagy nyílászárócserébe, valamint szigetelési munkálatokba is belevágna.

A renoválni vágyók átlagosan 2,4 millió forintos beruházással kalkulálnak, harmaduk pedig a finanszírozásához igénybe veszi majd az állami Otthonfelújítási Támogatást is. A megkérdezettek 58 százaléka teljesen önerőből állja a munkálatok költségeit, 42 százalék nem rendelkezik a tervezett összeg 100 százalékával. A kutatás szerint a lakosság többsége szeretne kivitelezőt felfogadni a felújításhoz, ebből 42 százalék maga is végezni munkálatokat, generálkivitelező alkalmazását a megkérdezettek 16 százaléka tervezi.

Az újHÁZ Centrum a lakosság mellett a kivitelezők körében is elvégezte a felmérést, a szakemberek mintegy kétharmada szerint jelenleg átlagosan 3-8 hónappal előre tudnak megbízásokat vállalni. A kivitelezők mintegy felénél 11-30 százalékos árnövekedés volt megfigyelhető 2021 első négy hónapjában. A kivitelezők szerint a hazai piac további sajátossága, hogy jelentkezik némi regionális egyensúly eltolódás, bár nem minden régióban van kapacitáshiány, a mesterek nem túl mobilisak - írják a közleményben.

Forrás: MTI

További programok »

Gazdaság

FEL