A létminimumhoz igazítanák a minimálbér összegét

2016. október 27. 10:37 | Fekete Kata

A MASZSZ kitart a több mint 10 százalékos minimálbér-emelés mellett.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) kitart a több mint 10 százalékos minimálbér- és 16 százalékos garantált bérminimum-emelési követelése mellett, mert szerintük csak így érheti el a minimálbér nettó értéke 2018-ra a létminimum összegét – tájékoztatott Leszkó Andrea, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Békés megyei képviseletvezetője.

A szakszervezet két lépcsős emelést javasol, amely szerint jövőre 10,5 százalékkal, 2018-ban pedig újabb 12 százalékkal növekedne a minimálbér.

A MASZSZ elmondta, támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) a járulék- és adóterhek csökkentésére irányuló javaslatát, de csak abban az esetben, ha ez nem a munkáltatóknak hajt plusz hasznot, hanem nettó béremelést eredményez a munkavállalóknak.

A szakszervezeti szövetség felszólítja a kormányt, hogy fontolja meg a személyi jövedelemadó csökkentését, mert szerintük ez a leghatékonyabb módja a bérek felzárkóztatásának. Ráadásul érdemi béremelés nélkül az egyre tragikusabb munkaerőhiányt sem lehet megszüntetni - jegyezték meg.

Szorgalmazzuk egy foglalkoztatási kódex összeállítását, de ez kizárólag a magyar munkavállalók pozíciójának a megerősítését szolgálhatja – mondta Leszkó Andrea. - Kezdeményezzük a munkáltatói szövetségeknél és a többi szakszervezeti konföderációnál, hogy közösen fogalmazzuk meg a foglalkoztatói kódexet, amelyben pontosan részleteznénk a munkáltatói viselkedési szabályokat, a munkakörülmények elvárható színvonalát, valamint rögzítenénk a munkahelyi hűségprogramokat és a külföldi vendégmunkások tömeges alkalmazásának normáit.

A foglalkoztatói kódexhez a munkáltatói szervezetek, egyes foglalkoztatók önkéntes alapon csatlakozhatnak, illetve a kollektív szerződésben erről a szakszervezetekkel megállapodhatnak.

 

FEL