A Lencsési 22-es csapdája – Szabadulószoba Békéscsabán

2019. július 19. 07:13 | behir.hu

Járt már szabadulószobában? Kiszabadulna a szürke hétköznapokból? Nem kell órákat utaznia, hogy kipróbáljon egyet! Békéscsabán, a Lencsési úton megnyílt a Kalitka, ahol a Trónok harca témájú Szabadulás Királyvárból várja önt. (x.)

A fantasy műfaj kedvelőinek nem kell külön bemutatni George R. R. Martin méltán népszerű könyvsorozatát, A tűz és jég dalát, amelyből az HBO gyártásában minden idők egyik legsikeresebb filmfeldolgozása készült. A Trónok harca néven futó széria néhány hete ért véget, de már mindenki várja a folytatást – pontosabban az előzményeket –, amely Westeros történelmének eddig nem ismert részleteit mutatja be. A Trónok harca egy alternatív középkorban játszódik, ahol a kusza szálakon futó ármánykodások és (többnyire) tragikus szerelmek mellett hatalmas sárkányokkal, élőhalott sereget létrehozó Másokkal és rengeteg mágiával találkozhatunk. Tóth Lívia, ismerve a sorozat népszerűségét, nem kisebbre vállalkozott, mint ennek a varázslatos világnak néhány négyzetméteren való megteremtésére.

A Kalitka társasjátékozási lehetőséggel és a Szabadulás Királyvárból nevű szabadulószobával várja az érdeklődőket. Fontos, hogy a feladatok felnőtteknek készültek, és nehézségük miatt inkább 4–6 fős társaságok bízhatnak abban, hogy 60 perc alatt kijutnak. Természetesen családok is jöhetnek, hiszen nincsenek ijesztő jelenetek, valamint felső tagozatos kortól diákcsoportokat is várunk, akiknek a játék könnyített változatát készítettük el – osztotta meg velünk a tulajdonos.

A szabadulószobák évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek Magyarországon, Budapesten például több tucat is működik belőlük. Lényegük, hogy a játékosok egy-két szoba átkutatásával megtaláljanak olyan elsősorban logikai és vizuális feladatokat, amelyek megfejtésével lakatokat, ajtókat nyithatnak ki. A játékoknak általában kerettörténete is van, így kereshetünk kincset Indiana Jones-ként, nyomozhatunk Hasfelmetsző Jack után, eljuthatunk az ókori Egyiptomba, de akár a Trónok harca karaktereinek bőrébe is bújhatunk.

A Kalitka június közepén nyitott, azóta a családi, baráti társaságok mellett már több mint 10 iskolai csoportot fogadtunk – mesélt az eddigi tapasztalatokról Tóth Lívia. A diákokat életkoruknak megfelelő, könnyített feladványok várják. Egyszerre két csoport szórakozása is megoldható: míg az egyik „szabadul”, a másik egy külön, erre berendezett teremben társasjátékozhat. A tulajdonos kiemelten fontosnak tartja a biztonságot is. Amellett, hogy kamerán keresztül végig követi a szobákban zajló játékot, és walkie talkie-val (kézi adóvevővel) bármikor tud segítséget nyújtani, pánikgombot és kulcsszekrényt is szereltetett fel, amikkel azonnal ki lehet jutni az épületből. 18 éven aluliak kizárólag felnőtt kíséretével vehetnék részt a játékban, a diákokat minden alkalommal pedagógus is kíséri.

A Szabadulás Királyvárból Trónok harca témájú szabadulószoba, de a feladatokat úgy alkottuk meg, hogy azok is élvezhessék, akik nem ismerik a történetet – mondta el Tóth Lívia.

A kollégiumi nevelőtanárként dolgozó tulajdonos már korábban is szeretett feladványokat készíteni, utoljára kollégista gyerekeknek rendezett be szobákat Halloweenre. A Szabadulás Királyvárból ötletét és megvalósítását lányával közösen találták ki, a díszlet egy részét, valamint a Kalitka emblémáján is szereplő holló szoborváltozatát pedig Katona Szonja, láncfűrészes fafaragóművész készítette.

A logó tervezésekor a holló gondolatát részben az adta, hogy ez a madár híres kiemelkedő intelligenciájáról, így utalva a szabadulószoba feladványaihoz szükséges logikára. Másrészt, a hollók a Trónok harca emblematikus állatai, amelyek arra hivatottak, hogy üzeneteket küldjenek velük. A történetben általában olyan leveleket bíznak rájuk, amiket a lehető leggyorsabban kell a címzetthez kézbesíteni, ezek pedig többnyire komor tartalmúak. Innen a sorozatban sokat idézett mondás: „Sötét szárnyak, sötét szavak.” Nem is beszélve a látnoki képességekkel bíró Háromszemű Hollóról…

A Kalitka családok és baráti társaságok fogadása mellett csapatépítő tréningekre, születésnapokra, legény- és lánybúcsúkra egyedi kéréseket is teljesít. Foglalási lehetőség a kalitkaszoba.hu weboldalon van; adott napra, illetve a nyitvatartási időn kívül kizárólag
telefonon lehet időpontot egyeztetni. További információért érdemes a honlap mellett a Kalitka Facebook-oldalát is követni.

(x.)

 

További programok »

Itthon

Ha nevünket feledik... – Emlékséta a csabai botlatókövek nyomában

A Békéscsabai Zsidó Hitközség és a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület a Holokauszt 80 emlékév alkalmából emléksétát szervezett vasárnap délelőtt. A Békéscsabai botlatókövek nyomában címmel megtartott eseményen a holokauszt helyi áldozatainak emléke előtt adóztak a résztvevők.
2024. június 16. 16:00
FEL