A legjobb tippek csuklás ellen

 

Fontos és ritkán feltett kérdés, hogy mi okozza a csuklást. De talán még ennél is fontosabb kérdés csukláskor, hogy vajon mitől múlik el….

A csukláson az ember először mosolyog. Mert milyen édes is egy kisbaba ha néha csuklik, milyen vicces a gyerekünk, amikor annyira fura hangot ad ki csukláskor, és hogy tudunk azon nevetni, ha egy kollégánk hosszú percekig csuklik. Csak azt felejtjük el közben, hogy a csuklás korántsem olyan kellemes dolog, mint amilyen viccesnek tűnik.

Csuklunk, ha például valamivel túlettük magunkat vagy egyéb emésztőrendszeri probléma lép fel. De kialakulhat különféle kémiai anyagoktól, többféle idegrendszeri betegség (gyulladás, idegsérülés ) vagy akár fertőzés esetén is. Okozhatja anatómiai és anyagcsere-változás is, épp ezérrt alapszabálynak tekinthető, hogy gyakran visszatérő, sokáig tartó csuklás esetén keressünk fel egy belgyógyász szakorvost. Ő majd eldönti, hogy milyen vizsgálatokra is lesz szükségünk.Szerencsére általában  csupán kellemetlen tünetként értékelhetjük, amelynek fellépésekor a legfontosabb törekvésünk, hogy megszüntessük azt. De mitől is múlik el leggyorsabban a csuklás?
Bevált praktikák a csuklás megszüntetésére
1. Ne végy levegőt 10-13 másodpercig! A lélegzet-visszatartás szerepe ebből a szempontból orvosilag is igazolt, ilyenkor ugyanis a vér megemelt szén-dioxid szintje mulasztja el a csuklást.
2. Igyál! A vízivással általában sikerül egyenletes mozgásra kényszeríteni a rekeszizmot és megszűnik a csuklás. Hogy mennyit igyunk? Valójában nincs jelentősége, lehet kortyokat, de akár ihatunk egy pohár vizet is. Sokan emlegetik a jégkását vagy az apróra tört jég lenyelését is.
3. Egy kanál citromlé. Ez is segíthet – kisbabáknál gyakran alkalmazzák -, de bármilyen savanyú ingerrel elérhető, hogy megszabaduljunk a csuklástól.
4. Tüsszents! Ez nem megy annyira egyszerűen, de ha egy erős izzóba nézünk (már persz, ha világít) vagy beleszagolunk a borstartóba, kiváltható a tüsszentés, és huss, a csuklás már el is múlt.
5. Feküdj oldalt, állj fejen! A normális testhelyzetünktől eltérő helyzet is segíthet. A körülményeink nyilván meghatározzák, hogy éppen mit engedhetünk meg magunknak, de otthon a fal mellett nyugodtan álljunk fejen. Vagy ha ez nem megy, feküdjünk az oldalunkra, és húzzuk fel a térdünket, hogy a rekeszizom működésen normalizálódjon.
Forrás: hirado.hu
Megosztás:

Címke: ,