A legjobb helyekről is jó hazajönni Békéscsabára

2024. július 14. 10:12 | Bere Mátyás

Vélhetően sokakban meg van az az érzés, hogy ki szeretnék pihenni a pihenést, vagyis a nyaralás/utazás fáradalmait. Én folyton ezt tapasztalom, imádtam Nápolyt és az Amalfi partvidéket, Erdélyt, a magyar hegyeket, sőt Miskolcot is, de mégis valahogy itthon megnyugszik a lelkem.

Igazából az a fajta ember vagyok, aki minden ország ételét elismeri és vágyik azok megismerésére is, de a túró rudi, a normális tejföl, a vizes zsömle, valamint a pörköltek mindig hiányoznak.

Akkor nevetett fel igazán mindenki, mikor San Severo egyik legmenőbb pizzériájában arra lettünk figyelmesek, hogy a karcagi birkapörköltről beszélünk már percek óta. Ez az érzés nem konstans elégedetlenség, de közben mégis az. Sokan tapasztalhatják, hogy itthon és azon belül is az Alföldön nagyon virágzó közélet van. Békéscsaba és Gyula pedig programdömpinggel tartja fent a pörgősebb emberek figyelmét is.

 

Pompeii, Via dell’Abbondanza, fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

De mi a baj külföldországgal?

  1. Valamiért senki nem beszéli a magyart (nem is értem), de emellett az angol sem annyira elterjedt, mint azt gondolnánk.
  2. A turistaparadicsomok tömöttek, többségük pedig szemetes is, ez itthon szinte egy nagyvárosról sem mondható el.
  3. Nagyon fárasztó, ha egy hét alatt fel akarsz fedezni egy kultúrát.

 

Mi a jó abban, ha mégis kiutazol?

  1. Egy országbérlet árából már repülni is lehet, és a szállások, valamint az ételek is a hazait közelítik sok országban.
  2. Például egy bolognai csak eredeti formában (Tagliatelle al Ragù Bolognese) az igazi, és hamisítatlanul csak ott tudod enni, ahol kitalálták. (Próbálj csak meggyőzni az ellenkezőjéről!)
  3. Amit mondanak az adott országról, az mindig egy utazó saját igazsága, sőt sokan csak véleményt alkotnak egy nemzetről úgy, hogy még sosem látták. Legjobb, ha magunknak fedezzük fel, biztos jó élmény lesz!

 

San Severo, fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

Nápolyi körutam során a helyi paradicsom, citrom és a sütemények, valamint a hagyományos „IGAZI” pizza volt az, ami enyhítette a szilva, a pacal és a húsleves utáni vágyódásom. Viszont volt, ami hazavágyásra késztetett, ilyen volt a már fentebb említett szemetesség és a tömegnyomor.

"Csak jó ez a Csaba!" – monda a feleségem.

Legfőbb ajánlásom pedig, hogy tisztán és rendezetten hagyjuk otthon lakásunkat, hogy mikor visszatértünk, ne az legyen az első dolgunk, hogy házimunkába fogunk. Én nyaralás idején még a ruháimat is helyben mosom ki a hazautazás előtt, így azzal sincs már dolgom. Egy csabai kolbász pedig biztos elfér a kézipoggyászba, (még fizetőeszköznek is jó) hazafelé pedig, amit az adott város kínálálatábol kell szemezgetni.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

San Severo, fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

További programok »

FEL