A gasztronómiai remekek kis kosárkákban várták a családi nap és projektzáró rendezvény résztvevőit. Az ínycsiklandó nap díszvendége Závogyán Magdolna, kultúráért felelős államtitkár volt, aki maga is megkóstolta a vármegyék „küldötteit”.
Az államtitkár kiemelte, a Nemzeti Művelődési Intézet hat évvel ezelőtt indította el gasztrobuszát. Fontos, hogy a kultúrát önmagában nem csak a könyvekből, a színpadról láthatjuk, hanem mi önmagukban önmagunkban vagyunk maga a kultúra, ahogyan gondolkodunk, énekelünk, táncolunk, zenélünk, öltözködünk és egymáshoz való viszonyunk van. Az egyik legjobb eszköz pedig az emberi kapcsolatok felépítésére a gasztronómia, a gasztrokultúra.
– Minden faluban készítenek pogácsát, minden faluban van olyan család, olyan háziasszony, aki a szomszédasszonynak átviszi a pogácsáját és nagyon finom ez a pogácsa, esetleg receptet is cserélnek. Ez a fajta kulturális esemény lehetőséget ad arra, hogy betekintsünk a hagyományainkba. Minden vidék más, Vas vármegyében más ízesítéssel sütik a pogácsát, mint Békésben, minden településnek megvan a maga szája íze. A háziasszony szeretetet benne van, amely érezhető a pogácsákon is – foglalta össze a gasztronómiai kihívás lényegét Závogány Magdolna.
Arra kérdésünkre, hogy számára melyik milyen az igazán jó pogácsa azt a választ kaptuk, hogy mindenki számára a legfinomabb pogácsát az édesanyja süti, így neki is az ízlik a legjobban.

A Nemzeti Művelődési Intézet tavaly hirdette meg az Ország pogácsája versenyét, hiszen bármerre is jártak mindig akadt valaki, aki finomabbnál finomabb pogácsával várta őket.
– Ahol járt a gasztrobuszunk, és ez mind a tizenkilenc vármegyére igaz, elkészítették nekünk azt a pogácsát, amelyben bíztak, hogy ez lesz az ország pogácsája. Nagyon-nagyon sok féle pogácsa született, még pogácsa tortát is készítettek, amely medvehagymás sajtkrémmel készült. De található a nevezők között csirkehúsos, tepertős, szilvalekváros is, és számos olyan különlegesség, amely megállja a helyét a mezőnyben – ismertette Nagy Edina, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője.

Az ügyvezető kiemelte, nem is igazán lényeges, hogy ki nyeri el ezt a címet, hiszen minden pogácsa különleges, nemcsak a receptek és az alapanyagok miatt, hanem mert mindegyikben az adott közösségnek a lelke is benne van.