A legerősebb tűzoltók mutatták be a munkájukat

2016. szeptember 4. 05:16 | Horváth Szabolcs

A magyarok ismét jól teljesítettek a legerősebb tűzoltók versenyén, a megyei tűzoltók szakmai felkészültségét is mutatják az eredmények. Az egyik békéscsabai és gyulai lánglovag munkahelyére látogattunk el és még azt is felvettük, milyen élőben a vonulás egy tűzesethez és ott a helyszínen történik.

A vonulás helyszíne a Kazinczy Lakótelep volt, ahol az egyik tároló gyulladt fel. A tűzoltók azonnal a helyszínre érkeztek, eloltották a tüzet és elvégezték az utómunkálatokat.

Pepó János szintén ott volt a vonulásánál, aki különlegesszer-kezelőként dolgozik a csabai tűzoltóságon. Idén a TFA-n a legerősebb tűzoltók nemzetközi megmérettetéséről a negyedik helyet hozta el, jövőre dobogóra akar kerülni. Az ő kedvence pedig:

- Bábu cipelés. Az jól ment! Járok költöztetni, megyünk fölfelé ilyen bútorokkal, úgyhogy az testhez álló volt- mondta Pepó János tűzoltó zászlós különlegesszer- kezelő a Katasztrófavédelmi Kirendeltség Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársa. 

Az intelligens magasból mentő létrát számítógépek vezérlik amivel a a tűzoltó dolgozik. Műszaki mentésre és akár életet veszélyeztető fák kivágására is alkalmas. A kamera funkció miatt, ugyanúgy lehet akár a földről is irányítani, mint a magasból.

- 31 méter magasan vagyunk, 34 méterig tudunk felmenni maximum ebből az állásból, kitalpalásból. Életmentésre használjuk, főleg a létrát legfőképpen, de tűzoltásra is alkalmas- mondta a tűzoltó aki hírből sem ismeri a tériszony fogalmát. 

A gyulai tűzoltóságra is ellátogattunk. Ebben a szakmában nagyon fontos a gyorsaság. Riasztás után 120 másodpercük van elhagyni a laktanyát.

Bánfi András szerparancsnok a fürdőváros tűzoltóságán dolgozik. Tavaly az első helyen végzett a TFA-n, idén pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

- Gyorsnak és ügyesnek kellett lenni. Fűrészelésnél volt egy kicsit nehezebb a feladat, illetve a vetkőzés, ami szintén problémát okozott egyes kollégáknak. Mert azért lefele sokkal nehezebb gyorsan levetkőzni, mint gyorsan felöltözni. Bánfi András szerparancsnok tűzoltó főtörzs zászlós a  Gyulai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság munkatársa. 

Az ő feladata vonuláskor a csapat vezetése, koordinálása és sokszor a feladatok kiosztása. Azt is megmutatta, hogy milyen eszközökkel, gépekkel dolgoznak a kár események felszámolásakor.

Jövőre is indulnak a békés megyei lánglovagok a legerősebb tűzoltók megmérettetésén, ahonnan a legjobb helyezéseket akarják elhozni. Addig pedig a munka mellett még nagyobb hangsúlyt fektetnek a felkészülésre.

 

FEL