A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin idén is sok kék galamb telel

2018. december 2. 14:39 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin idén is nagy számban telelnek kék galambok. Többségük minden bizonnyal az Erdélyi-szigethegységből érkezik hozzánk.

A Kis-Sárrétre idén már igen korán, október elején megjöttek a kék galambok első, több száz példányos csapatai. Jelenleg három éjszakázó-helyük ismert, melyeken összesen 450 példányt számoltak a nemzeti park munkatársai. Két csapat a mezőgyáni pusztákon, egy pedig a Biharugra melletti akácosban tölti az éjszakákat. Nappal a környező pusztákon táplálkoznak, különféle gyommagvakat fogyasztanak.
 
A nagyobb számú jelenlét a ragadozómadarak figyelmét is felkelti. Néhányszor megfigyelték már, ahogyan a vándorsólymok és a héják megpróbáltak zsákmányt szerezni a kék galambok csapataiból. A fellelt tépésnyomokból is ragadozók zsákmányolására lehet következtetni.
 
A kék galambok a parlagi galambokhoz hasonló nagyságú, kékesszürke tollazatú madarak. A szárnyukon lévő két fekete sáv jól megkülönbözteti őket a többi vadgalambtól. Európa nagy részén és Nyugat-Ázsiában is költenek. Magyarországon a hegyvidéki bükkösökben, általában fekete harkályok által vájt odúkban raknak fészket. Évente 4-5-ször is költenek. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a Kis-Sárrét területi egységben az elmúlt tíz évben két alkalommal figyelték meg kék galambok költését. Három-négy pár rakott fészket az itteni nyaras erdőfoltokban.
 
Télen, a hómentes időszakokban a dél-alföldi pusztaterületek kitűnő táplálkozóhelyül szolgálnak a kék galambok számára, bőven találnak itt különböző gyommagvakat. Csak nagyon zord idő esetén kényszerülnek arra, hogy a melegebb Balkánra, esetleg Észak-Afrikába menjenek. Az elmúlt harminc évben az itt telelő kék galambok száma jelentősen megnövekedett, valószínűleg az egyre enyhébb teleknek köszönhetően.
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park
 
 

További programok »

FEL