A Körös-Maros Nemzeti Park is csatlakozott az országos ragadozómadár-felméréshez

A magyarországi parlagi sasok jelentős része a Körös-Maros Nemzeti Park területén költ.

A magyarországi parlagi sasok, jelentős része a Körös Maros Nemzeti Park területén költ. A faj fokozott védelmének köszönhetően, az egyedszámuk lassan emelkedik és újra belekják eredeti élőhelyüket, az Alföldet. 

Legalább 161 parlagi sas telel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság másfél megyét lefedő, 112 település külterületét érintő működési területén – derült ki a közelmúltban megtartott úgynevezett „Országos sasszinkron” felmérés adataiból.

A számlálásban a nemzeti park munkatársaihoz önkéntesek is csatlakoztak. Munkájukat nagyban segítette a térségben tartózkodó jelentős számú műholdas nyomkövetővel ellátott egyed.

A felmérésre kijelölt három nap során a szakemberek a Körös-Maros Nemzeti Park mellett Békés megye és Csongrád megye tiszántúli részein elsősorban azokat a helyeket keresték fel, ahol várhatóan előfordulnak sasok, azaz ahol nyugalmat, megfelelő éjszakázó- és táplálkozóhelyet találnak.

A parlagi sasok mellett más ragadozó madarak állományát is felmérték. Összesen 83 rétisast, 1 szirti sast, 11 kerecsensólymot, 4 vándorsólymot, 1765 egerészölyvet, 88 gatyásölyvet, 241 kékes rétihéját, 272 vörös vércsét és 33 karvalyt láttak a számlálás közben.

A parlagi sasok magyarországi állománya az 1970-es évekre drasztikusan lecsökkent, a fészkelő párok száma tíz alatt volt. Négy évtized védelmi erőfeszítéseinek köszönhetően állománya lassan, de fokozatosan emelkedik, mára újra belakta eredeti élőhelyét, a síkvidéket. Napjainkban a fészkelő párok egyharmada a Körös-Maros Nemzeti Park területén költ.

Megosztás:

Címke: ,