A Körös-Maros Nemzeti Park idén is számos ökoturisztikai programmal készül

2021. január 2. 11:57 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság összeállította 2021. évi ökoturisztikai és környezeti nevelési programjainak listáját. Bíznak benne, hogy legkésőbb a kikelettel már újra lebonyolíthatók lesznek a túráik.

– Idén is meghirdetjük a már hosszú évek óta nagy népszerűségnek örvendő természetvédelmi nyílt napokat: a Túzokfesztivált, a Bihari Táj Napját és a Fehértó Napját. Az V. Túzokfesztivál tervezett időpontja május 8., helyszíne a dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont. A VIII. Bihari Táj Napját május 22-én rendezzük meg Biharugrán, a Bihari Madárvártában. A XXI. Fehértó Napját szeptember 18-án tartjuk meg a Kardoskút Pusztaközpontban – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park oldalán.

Az év folyamán szinte minden hétvégére (sőt időnként más napokra) is kínálnak valamilyen programot a nemzeti parkban. Télen túrát szerveznek a szabadkígyósi Nagyerdőben, vagy Mágor-pusztán a vátyoni öreg tölgyek között, a Biharugrai-halastavakon pedig a téli madárvendégekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Tavasszal a Dévaványai-Ecsegi pusztákra, a Hortobágy-Berettyó mellékére hívják a túrázni vágyókat közös kirándulásra. Áprilisban pedig idén is várják a látogatókat Dévaványára a méltán népszerű hajnali túzoklesekre.

A Körösvölgyi Állatpark (Szarvas) a nyár folyamán látványetetéssel egybekötött szünidei állatmustrákra várja az érdeklődőket. Folytatódnak a tavaly ősszel elindított e-kerékpártúrák is. Új programként azt a motorcsónak túrát kínálják, melynek keretében (július 14-én) a Hármas-Körös felső szakaszával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Szintén új program a szakvezetéses, terepjárós túra a Kis-Sárréten, amely előzetes bejelentkezéssel egész évben igénybe vehető szolgáltatás.

Az augusztus is sok-sok kalandot kínál: Csomorkányba csillaglesre várják a vendégeket, a kígyósi Nagyerdő tisztásán pedig a szabad ég alatt, hálózsákban tölthetik az éjszakát. Szeptemberben a szarvasbőgést hallgathatják meg a látogatók a Kis-Sárréten, s egy rejtelmes éjszakán pedig a sziki baglyok nyomába eredhetnek a Dévaványai-Ecsegi pusztán. Az őszi hónapokban a Körös-Maros Nemzeti Park számtalan vizes élőhelyén csodálhatják meg a vonuló madarak ezreit, túráikon pedig az erdők-mezők pompás őszi színeiben gyönyörködhetnek.

Idén is nagy hangsúlyt kívánnak fektetni a fiatal korosztályok ismereteinek bővítésére, amelyben továbbra is számítanak az iskolák, a pedagógusok együttműködésére. 2021-ben is várnak mindenkit természetvédelmi nyílt napjaikra, szakvezetéses túráikra és egyéb programjainkra. 

FEL