A kormány döntött az idegenrendészeti őrizet visszaállításáról

2017. január 13. 16:57 | Laczkó Viktória

Vissza kell állítani az idegenrendészeti őrizetet – mondta Lázár János a 75. kormányinfón csütörötökön. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: a benyújtott menekültkérelem elbírálásáig senki nem mozoghat szabadon Magyarország területén, s elutasítás esetén a jogerős elbírálásig sem hagyhatja el a határt.

A tárcavezető az intézkedést a fokozott terrorveszéllyel és biztonsági kockázatokkal indokolta, továbbá értékelése szerint 2017-ben súlyosodhat a Magyarországra nehezedő migrációs nyomás. A kormány felkérte a belügyminisztert, hogy sürgősen készítse elő a visszaállítást.

- A benyújtott menekültkérelem elbírálásáig senki nem mozoghat szabadon Magyarország területén. Azok a bevándorlók, illegális bevándorlók, akik Magyarország határához érkeznek, benyújtják a menekültkérelmüket, a menekültkérelem elbírálásig a tranzitzónában várakoznak, amennyiben a menekültkérelmük elutasításra kerül a jogerős elbírálásig, tehát a bírósági elbírálásig sem hagyhatják el az ország határát és nem jöhetnek be az országba - fogalmazott a Lázár. 

FEL