Vagy a kocsik nőttek meg és a parkolók kicsik, vagy csak figyelmetlenek vagyunk

2021. március 17. 11:10 | Such Tamás

Tény, a kilencvenes évek autómodelljeinek új szériái egy jó negyedszázaddal később legalább a másfélszeresére nőttek. A parkolók méretei pedig mintha stagnálnának. Körbekocsiztuk a témát.

A közelmúltban egy új Facebook-csoportról írtunk. A fórum tagjai a Békéscsabán szabálytalanul parkoló kocsiairól képeket, rövid kommenteket töltenek fel a csoportba. Vannak azonban olyanok is, akik kerek perec kijelentik, hogy egy családi autóval nagyon sokszor képtelenség szabálykövetően leparkolni.

Egy szakember szerint hazánkban a parkolók országos szabvány szerint készülnek: 2,50 méter széles és 5,50 méter hosszúságú felületet áll egy személygépkocsi rendelkezésére. Nagyon indokolt esetben 2,30–5,00 méter is elegendő. A bevásárlóközpontok sajnos sokszor az említett „indokolt esetet” tekintik alapnak.

 

Egymás hegyén-hátán – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Egymás hegyén-hátán – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Hozzáteszi, a multik előtt sokszor épp az „elcsúszások” miatt, az üres helyre parkoló autók csak a vonalra tudnak ráállni. Majd amikor ketten-hárman kiparkolnak mellőle, akkor ő lesz a „paraszt”.

Az autóméretek folytonos növekedésével kapcsolatban megemlíti, az emberek mindig változásra és fejlődésre vágynak: növekszik a kocsi, a kávéfőző, a telefon kijelzője stb. Egyre nagyobbak a házak a telken, ezáltal egyre jobban szennyezük a környezetet.

„Negyven éve javítok autókat – mondja Vizsnyiczai Richárd karosszérialakatos mester –, és azt látom, hogy a műhelyünk egyre rövidebb, és ma már három autó nem fér el, mint fénykorunkban.”

 

Vizsnyiczai Richárd karosszériás – Fotó. behir.hu/Such Tamás

Vizsnyiczai Richárd – Fotó. behir.hu/Such Tamás

 

Hozzáfűzi, szép csendben megnőtt az autók szélessége, hossza – legfőképpen biztonságtechnikai szempontokból.

„Többek között ez azért van, mert ha egy márka megalkot egy erős szériát, akkor az a másik kárára készül. Ezután a másik egy még erősebbel rukkol elő?” – teszi fel a kérdést, majd meg is válaszolja: „Ezért találták ki NCAP-rendszert, amely azt jelenti, hogy azonos kategórián belül bármilyen gyártású kocsinak egy adott szakaszon azonos töréstesztet kell produkálnia. Ezzel próbálják kordában tartani a kocsikat.”

Hozzáteszi, Magyarországon a prémium járművek mennyisége megemelkedett, így sokkal több és nagyobb karosszériával rendelkező személygépkocsi van forgalomban az utakon.

További programok »

Gazdaság

Rábaközi szakmai kiránduláson járt a Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör

Június első hétvégéjén a 2020. évi munkájáért Stark Emlékérmet kapott Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör vezetője, Baráth Éva tanulmányúton járt csapatával. A szakkör 11 tagja a Csabagyöngye Kulturális Központ Csoóri Sándor Alap által támogatott pályázata segítségével a Rábaköz motívumkincsével ismerkedhetett meg.
17:38
FEL