A kerámia időspirálja: nyolc mázsát nyom a Korzó tér új órája

2016. április 18. 08:28 | Varga Diána

Hamarosan új műalkotással és órával gazdagodik a belváros. Takács Győző képzőművész-keramikus és csapata január óta dolgozik azon a kerámiaburkolatú, fémszerkezetes órán, amely a Korzó teret díszíti majd. 17 variációból született meg a végső, fát formázó alap.

Az óra tervezését és a háttérmunkát már hosszú ideje elkezdték, ám többek között a tél hátráltatta a kivitelezést. 17 variációból született meg a végső, színes kerámiaalkotás. Takács Győző képzőművész-keramikus hírportálunknak elárulta: az órát tartó oszlop fát formáló időspirálja a földtörténeti korokra is utal.

– Az oszlopformáción egy szárnyas figura bontakozik ki egy íves formával, a felső részen kap majd helyet egy két oldalról is olvasható, 55 centiméter átmérőjű zománc bevonatú óra – tudtuk meg a művésztől. 

Az óra a napokban került a helyére. A speciális elektromos szerkezet rádióirányítású, a 860 kilométerre fekvő Nürnbergből, védett frekvencián kapja majd a jelet. Az óralapok belülről ledes világítást kapnak, így éjszaka is jól látható lesz a számlap. Az önkormányzat a belváros rehabilitációjának második ütemekor döntött úgy, hogy az egykori Korzó téri óra helyére újat terveztetnek.

– Egy olyan óra elkészítésére kértük fel Takács Győzőz, amely Békéscsaba fénypontja lehet. Reméljük, hogy a fiatalok és az idősebbek egyaránt találkozó helyükül választják majd – fogalmazott kérdésünkre Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere.

Egyelőre az utolsó simításokat végzi a csapat az órán. A békéscsabaiak a hivatalos leleplezést követően tekinthetik meg teljes egészében az összetett műalkotást, ennek időpontjáról a későbbiekben számolunk be.

FEL