A kék héjú tök az igazi!

A nagydobosi kék a legjobb sütőtök fajta.

Az őszi-téli szezon egyik legfinomabb jellegzetessége a sütőtök. Kevesen tudják azonban itthon, hogy melyik a legjobb, legfinomabb fajta, amit még az ég is sütésre teremtett!

Ha szóba kerül a sütőtök, akkor sokan az amerikai filmekben látható töklámpásokra gondolnak, vagy pedig az itthon egyik legnépszerűbb fajta tök, a sonkatök jelenik meg a lelki szemeink előtt – olvasható a friss.blog.hu oldalán. Ha a legfinomabb, sütésre leginkább ajánlott fajtát keressük, akkor a zöldségesek és a termelők egybehangzó válasza szerint a nagydobosi kék mellett tegyük le a voksunkat – ami tényleg kék, de csak kívül, és csak egy nagyon kicsit.

Kifejezetten sütéshez ajánlják, krémlevesekhez, pitékhez a sonkatök egy hajszálnyit megfelelőbb. A nagydobosi kék méretes darab, akár 9-10 kilós méretet is elérhet, a héja jellegzetesen kékes-szürkés árnyalatú. A nagyobb cukortartalmának köszönhetően édesebb, ízletesebb a többi tökfajtánál. Érdemes türelmesen nekiállni a sütésnek, és 110-120 fokos sütőben 5-6 órán át sütni, hogy egyenletes, krémes, isteni végeredményt vehessünk magunkhoz a végén.

 

Megosztás: