A karikatúra nagymestere

2016. szeptember 10. 05:33 | behir.hu

A magyar karikatúra atyjának nyílt kiállítása a Munkácsy Mihály Múzeumban. A Tótkomlósi születésű Jankó János az egyik legtermékenyebb grafikus volt. Rajzainak száma megközelíti a hetvenötezret. Ebből az életműből láthatnak párat az érdeklődők a csütörtökön nyílt tárlaton.

A legújabb Munkácsy lap is Jankó János rajzait hirdeti. A Tótkomlósi születésű festő- és grafikusművész kiállítására sokan voltak kíváncsiak.

A kiállítás megnyitón Komlósi Kata a Jókai színház színésze korhű ruhában olvasott fel részleteket a Borsszem Jankó című folyóiratból. A magyar karikatúra egyik nagymestere számos folyóiratban jelent meg rajzaival görbe tükröt tartva a XIX. századnak.

 - Attól függően, hogy melyik lapnak dolgozott egy kicsit másképp rajzolt, nem csak jobban karikírozott, hanem például a foltok elhelyezésén is változtatott, amivel drámaibbá vált a kép - fogalmazott dr. Boros Judit művészettörténész.

A kiállítás megnyitón Turok Margit, a kiállítás kurátora elmondta, a Tótkomlósi grafikus munkáival megteremtette a magyar népi életképet. A hagyományt dolgozta fel miközben járta az országot és lerajzolta a különféle karaktereket. Ezáltal rendkívül hitelessé váltak a művei – osztotta meg velünk a kiállítás megálmodója.

Jankó János Bécsben találkozott először Munkácsy Mihállyal. A tizenegy évvel idősebb grafikus számtalan jó tanáccsal látta el védencét. Egyesek szerint a Munkácsy Mihálynak hírnevet hozó Siralomház című kép ötlete is a grafikus egyik vázlatából indult ki.

- 1864-65-ben dolgozott együtt a két művész, közösen tervezgették a népi ihletésű képeket. Így elmondható, hogy nagy szerepe volt Jankó Jánosnak a Munkácsy-életpálya elindításában - tette hozzá Medgyesi Pál múzeumigazgató-helyettes.

Jankó János megrajzolt figurái olyan friss, üde színfoltokként jelennek meg a papírokon, melyek még ha nem is ismerjük történetüket, ma is éppúgy hatnak ránk.

FEL