A Kajla útlevelesek már visszafelé tartanak a Holdról

2019. augusztus 7. 16:56 | behir

A tanév végén, a bizonyítványosztással egyidőben, minden magyar alsó tagozatos gyermek kézhez vehette a Kajla útlevelét. A kezdeményezés sikeréről árulkodik, hogy a diákok júliusban összesen 5,8 millió kilométert tettek meg vonattal, ez a Föld-Hold átlagos távolság másfélszerese.

A kezdeményezés szerint a kisdiákok a Kajla útlevél segítségével fedezhetik fel Magyarországot, díjmentesen utazhatnak a MÁV Start belföldi vonatain. Az eredetileg július 31-ig tartó kezdeményezést meghosszabbították: augusztus végéig használhatják ki ezt a lehetőséget az útlevéllel rendelkezők.

Az alsó tagozatos diákok Magyarországon ebben az évben 41 helyszínt látogathatnak meg a kampány segítségével ebből Békés megyében 7 város, 11 pecsételő helyén telíthetik meg az útleveleiket. A gyerekek Gyulán a vár mellett a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban is gyarapíthatják ismereteiket. Fábián Tamás kommunikációs vezetőtől megtudtuk, hogy Magyarországon jellemzően a Tourinform irodákban helyezték el a pecsételő helyeket. Örömmel vállalták, hogy az alsó tagozatos diákok és szüleik mind a látogatóközpontban, mind a  várban hozzá juthassanak a pecsétekhez.

 

 

– A várakozásokat teljesítve, júliusban a látogatóközpontban 142, augusztus első hetében pedig már 43 kisdiák kereste a Kajla pecsételési lehetőséget. A Gyulai Vár pénztárában az első 4 hétben 245, míg augusztus első pár napjában már közel 50 diákot regisztráltak az útlevelükkel – emelte ki Fábián Tamás.

A diákok a gyulai helyszíneken és a Tourinform irodákon kívül a szarvasi arborétumban is gyarapíthatják a pecsétjeiket. A díjmentes vonatozás mellett például térítésmentesen adhatnak fel képeslapokat családjaik részére vagy használhatják a mobilalkalmazást is a hónap végéig.

 

 

A Magyar Turisztikai Szövetségtől kapott információk szerint a Kajla útlevéllel rendelkező gyermekek eddig 63 000 díjmentes utazással 5,8 millió kilométert tettek meg vonaton. A Magyar Posta díjmentes kézbesítésével 20 000 ingyenes képeslap került a családokhoz. Sokan elfeledkeznek róla, de jó tudni, hogy az alsós diákok ingyenes vonatozásain két fő kísérő is igénybe vehet 33 százalékos utazási támogatást a vasút használatakor.

Sipos Gábor

 

Kajla, útlevél, pecsételés, Almássy, Gyula, gyulai vár,

További programok »

Itthon

Hivatalosan is elkezdődött a madáretetési szezon

Elkezdődött az énekesmadár-etetési időszak fő szezonja, amely hazánkban az első őszi fagyok beköszöntétől márciusig tart. Az etetők madárforgalma a tél keménységétől, a hótakaró vastagságától és tartósságától függ.  
2019. december 5. 18:14
FEL