A Kádár kort idézi Benedek Szabolcs kötete

2016. február 18. 14:17 | behir.hu

Bartus Gyula színművész hangján szólaltak meg a Benedek Szabolcs nemrégiben megjelent misztikus ifjúsági regényének szereplői. A Bárka szerkesztősége hétfőn látta vendégül az írót, akivel Kiss László beszélgetett. A kortárs alkotó rendszeresen publikál a helyi folyóiratban, az utóbbi években összesen 19 kötete jelent meg. Az este mégis elsősorban a legutóbbi, A kvarcóra hét dallama című regényéről szólt, ami a 80-as évek magyar valóságába kalauzolja olvasóit.

- A mű abba az időszakba kalauzol bennünket vissza, amiről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, miközben sokan emlékeztetnek is bennünket, ez pedig nem más, mint a Kádár kor - mondta Kiss László, a Bárka folyóirat szerkesztője. Az író kiskamaszként élte meg az akkori kettős világot, így nem véletlen, hogy a főszereplő, Tóth Bence is 12 éves a regényben. Mint Benedek Szabolcs József Attila-díjas író mondta, azért is így választotta meg a szereplőt, mert úgy vélte, ebből a szemszögből tud a leghiteleseA beszélgetés alatt a szerző elmondta, hogy a cím is fontos üzenetet rejt, hiszen abba a korba repít, amikor már megkezdődött egy bizonyos nyugati irányú nyitás az országban, mégsem akarnak a szereplők elmozdulni az évtizedek alatt felépült világukból.

A programsorozat hamarosan folytatódik, legközelebb február 29-én Lonovics Lászlóval beszélget majd Elek Tibor, a Bárka folyóirat főszerkesztője. 

FEL