A jég csépelte a termést

Néhány nap alatt 70-120 milliméter csapadék hullott le Békés megyében.

Néhány nap alatt 70-120 milliméter csapadék hullott le Békés megyében. Máskor egész nyáron esik ennyi eső. A vízzel elöntött Kötegyán településen két napig éjjel-nappal mentek a szivattyúk, hogy a hirtelen felgyülemlett vizet visszavezessék a csatornába. A lakóházakba nem jutott be, de sok kertet teljesen elöntött a víz. A háztáji veteményesek sok helyen teljes egészében tönkrement. Kötegyán környékén, a mezőgazdasági termőterületek nagy része is víz alatt van. A gazdák elmondása alapján a talaj szinte 100 százalékig telített vízzel, ezért attól tartanak, hogy a növények gyökere elrothad a talajban, amelyre a hőség is rásegít. Van olyan gazda, aki markolóval vájt árkot a napraforgótábla mellett, hogy a vizet a földekről a csatornába terelje. Más helyeken a jég okozott károkat, Kevermesen elverte a kukoricát és a repcét is, utóbbinál 100 százalékos a kár. Bozó József, a Nemzeti Agrárkamara Békés megyei alelnöke elmondta, Battonyán a napraforgót és a kukoricát tépázta meg a jég.

Prunyek István, a kevermesi Keve-Coop termelésirányítója úgy látja, a repcében például száz százalékos kárt okozott a vihar. A búzatáblákban is komoly veszteségeket okozott az időjárás, itt teljesen lehajlottak a búzaszálak, a jég pedig kiverte a szemeket a földre. A szakember szerint a kukorica esetében mintegy 15-20 százalékos kárral lehet számolni.

– A kukorica még ki fogja heverni a jeget, ha nem is 100 százalékosan, de 80 százalékosan – mondta  Prunyek István. A búzából nem tudom, hogy mennyit tudott kiverni, az árpából többet kicsépelt, ott 20-25 százalékos kár.

A gazdák egyelőre kivárnak, hiszen a nagy mennyiségű eső után nedves a talaj, így a gépekkel egyelőre nem tudnak rámenni a földekre. Az őszi búza és a kukorica esetében a növekvő meleg és a páratartalom miatt a rothadás is veszélyezteti a termést.

 

Megosztás:

Címke: ,