A húsboltok és a vásárlók is érzik a nagy mértékű áfacsökkentést

2016. február 1. 14:47 | Horváth Szabolcs

Már közel egy hónapja annak, hogy 22 százalékkal csökkent a sertés tőkehús áfája. Igaz év elején a kereskedelem általában mindenhol visszaesik, a húsboltok zöménél mégis élénkülés mutatkozik. A legtöbben a lapockát, a combot és karajt viszik.

A megkérdezett vásárlók egyöntetűen azt nyilatkozták, hogy érzik az áfa csökkentést és volt, aki azt is elmondta, hogy szerinte egy család életében ez kimondottan nagy könnyebbséget jelenthet.

- Szerintem nagyon sokat jelent a családoknak, mert így kevesebbet költenek. Hiszen ha belegondolunk, akár egy ebéd összeállítása mondjuk 3-4 főre, egy héten többször nem olcsó dolog, főleg úgy, hogy nálunk, magyaroknál, békéscsabaiaknál azért általában szinte elengedhetetlen kellék a hús az ételekhez. Az áfa csökkentés miatt sokat lehet spórolni, szerintem egy hónap alatt akár több ezer forintot- mondta egy vásárló Szász Júlia.     

Az egyik húsbolt vezetője elmondta, hogy tényleg érzékelhető a változás. Megugrott a kereslet a sertéshús iránt, főleg a lapockát, combot, karajt viszik. Van, aki a megszokott mennyiség dupláját veszi meg, pedig ez a hónap még holt időszak szokott lenni. 

- Sokkal több húst vásárolnak. Úgy egy kicsit megengedik maguknak, hogy a 30 dekát megszorozzák, és akkor van, aki viszi már dupláját is - mondta Csiffáry Julianna a CsabaPark Húsbolt vezetője.

Egy másik boltban szintén telepakolt hűtőpultokat találtunk. Már ebből is érzékelhető, hogy az eladó vélhetően több árut rendel, vagyis nem fél attól, hogy rajta marad, akkora mostanában a kereslet.

- Látványosan lement a hús ára 2-3 száz forinttal is akár kilónként. Biztos, hogy észre lehet majd venni. A január-február az csöndesebb, forgalom szempontjából, de például a kolbászhúsnál már észre lehet venni, hogy több fogy, mint tavaly ilyenkor- tudtuk meg Sebestyén Antaltól a Sebestyén Húsbolt tulajdonosától.

A szakemberek szerint az áfa kulcs csökkentésével akár 25 milliárd forintot is megspórolhatnak a vevők éves szinten hazánkban.

További programok »

FEL