A horgászok mint jó gazdák folyamatosan figyelik a vizek környezetét

2021. március 22. 14:18 | Such Tamás

Hétfő nulla óra nulla perctől egész pontosan keddig tart a víz világnapja. Miközben ez számos, hanem minden területen egész éves ünnepély, hiszen hazánk vize egy igazi valuta. Vajon a megye horgásztársadalma hogyan gondoskodik a horgászvizek állapotának megőrzéséről?

Nemes Attila, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének az ügyvezetője elmondja, a Körösök vízrendszerében 2400 hektár horgászvizet kezelnek, továbbá több mint 50 tagegyesülete gondoz önállóan holtágakat, bányatavakat.

„A vizek védelme és jó állapotának megőrzése fontos feladat – húzza alá –, roppant összetett témakör, így általánosságban vázolhatók az ez irányú munkák. A vizek védelmében folyamatos, egész éves feladat a vízminőség ellenőrzése, szükség szerint a vízminták laboratóriumi kiértékelése, majd a szakvéleményeknek megfelelő vízkezelés.”

 

Horgász tábor - az Élővíz-csatorna partján

Horgász tábor az Élővíz-csatorna partján – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Hozzáteszi, a téli munkák – fagypont alatti idő esetén – a halállomány számára elegendő, vízben oldott oxigén biztosításával a lékeléssel kezdődnek, később, tél végén, kora tavasszal a vizek partjának gondozása kerül előtérbe, vagyis az elszáradt nád levágása, megújulásának elősegítése, a vízparti fák, bokrok gallyazása, egy-egy inváziós növényzettel benőtt partszakaszon az új horgászállások kialakítása, majd, ahol lehetőség van rá, a vízpótlás, a víz frissítése marad hátra.

„A tavaszi munkák során, de szinte egész évben napirenden van – igaz, évről-évre csökkenő mennyiségben – a hátrahagyott hulladék összegyűjtése és elszállítása – folytatja. – A halgazdálkodás, benne a haltelepítések szintén része a vízvédelemnek, ugyanis az okszerű és következetes haltelepítési modell megvalósításával egy-egy bányató vízminősége hosszabb távon megőrizhető.”

Megjegyzi, összességében a horgásztársadalom, benne a vízkezelők és munkatársaik jó gazdaként folyamatosan figyelemmel kísérik és sokat tesznek annak érdekében, hogy a vizek állapota és környezete jó állapotban fennmaradjon. Ez manapság sok önkéntes munkát igénylő, fáradtságos és sokszor a heterogén társadalmi bázis miatt nem könnyű feladat.

További programok »

Itthon

Nagy Ferenc: Folyamatosan szépülnek a város közterületei

A Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. folyamatosan végzi a közterületek ápolását, hiszen egész éves ütemtervvel rendelkezik, ezt az önkormányzat által meghatározott Közszolgáltatási terv is tartalmazza. Az időjárásnak köszönhetően már februárban elkezdődtek a komolyabb munkálatok.
11:58
FEL