A Himalája koronája

2017. január 22. 07:03 | Balázs Anett

Tavasszal indul útnak Klein Dávid és Suhajda Szilárd. A Magyar Everest Expedíció 2017 célja, a Föld legmagasabb csúcsának (8848 m) oxigénpalack nélküli elérése, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.

- Mi történt a K2-vel, ő most picit ’mostohagyerek’ lett?

- A K2, ahonnan tavaly csúcssiker nélkül tértünk vissza, továbbra is ott van és vár minket. A maga nemében oly természetes és veszélyes, hogy évről-évre, egyhuzamban ez már túl nagy nyomás lett volna bevállalni.  Majd valamikor a jövőben meg fogjuk próbálni, de most a Mount Everest a cél.

- Bő három hónap múlva indultok hegymászótársaddal, Budapestről. Hogy áll a felkészülés?

- Miután hazatértünk a K2-ről már elkezdtünk edzeni és felkészülni. Jelenleg is egy nagyon aktív felkészülés folyik, a következő bő két és fél három hónap a legaktívabb fázisa lesz a felkészülésnek. Februárban tervezünk egy edzőtábort az országon belül. Külön edzésterv van Dávidnak és nekem is. Ő többet készül teremben, míg én inkább a szabadban edzek.

- Mindketten jártatok már olyan magaslatokban, ahol kevesebb oxigént tud felvenni a szervezet. Ilyenkor mit tapasztaltok?

- Én is jártam már 8000 méter fölött, Dávid viszont már volt mindössze 150 méterre az Everest csúcsától. Neki megvan az az előnye, hogy ő már tudja milyen ott. Hogy hogy érezzük magunkat? Ez egy ilyen delírium, egy ilyen álomszerű állapot. Minden nagyon lassú és nehézkes. Minden mozdulat még a gondolkodás is. Inkább utólag éljük meg azokat a perceket, amiket a legmagasabb zónákban töltöttünk.

- A fizikai paraméterek feltornázása mellett mentálisan is készültök az expedícióra?

- A mi expedíciónknak egy nagyon fontos tényezője, hogy egy csapat vagyunk, és ketten vagyunk. A mentális felkészülés nagyon fontos a hegymászásban. A siker érdekében sportpszichológussal is konzultáltunk. Ez egy új dolog számomra, de nagyon örülök, hogy elfogadtam ezt a tanácsot, ugyanis nagyon sokat ad egy ilyen foglalkozás. Például vizualizáljuk a csúcsgerincet, elmondjuk, kimondjuk azt, hogy mikor mi fog történni. Azt gondolom, hogy amit most begyakorlunk, hogy mit kell tenni, például amikor holtpontjaink lehetnek, akkor azt ott is elő tudjuk venni és emlékezni tudunk, hogy igen, most nem szabad megtörni, minden rendben van és menni kell tovább.

- A magyar expedíciós hegymászás történetében hová helyeznéd ez a felfedezőutat?

- Van ez az úgynevezett Himalája koronája küldetés, azaz, hogy a világon fellelhető tizennégy, nyolcezer méternél magasabb csúcsát elérjék, magyar hegymászók. Ez jelenleg ott tart, hogy a magyaroknak a K2 és a Sisapangma megmászása, valamint a Mount Everest palack nélküli megmászása van hátra. Azt gondolom, hogy amint mind a 14 hegy csúcsán állt már magyar hegymászó, akkor egy fontos korszak fog lezáródni a magyar expedíciós hegymászásban.

FEL