A hidrogén lehet a megoldás az energetikai problémákra?

2020. október 29. 19:30 | behir

A hidrogéntechnológia az egyik legjobb irány a fenntartható energiagazdálkodás felé, amellyel megvalósíthatók a klímacélok, kiválthatók a fosszilis energiahordozók, és megvalósulhat az energiafüggetlenség – mondta a Világgazdaságnak Dr. Anisits Ferenc, gépészmérnök professzor, a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform tagja.

Dr. Anisits Ferenc, gépészmérnök professzor elmondta, hogy a hidrogén a Földön a vízben, vagy szénhidrogénekben kötött formában található, szinte kifogyhatatlan mennyiségű energiahordozó és alapanyag. A hidrogén átalakítása elektromos áram vagy hőenergia termelésére fordítható, amely során csupán víz keletkezik környezetszennyezés nélkül. A hidrogéngazdaság jelentősége abban rejlik, hogy az egyre növekvő energiaigényt környezetkárosítás nélkül globálisan kielégíthetővé válik. Továbbá megszűnik az ország energiaellátási függősége a kőolaj- és földgázimporttól, megerősíti a gazdaság erejét innovatív termékekkel és javítja a vállalatok piaci esélyeit. Hosszú távon megvalósíthatóvá válik a decentrális elektromos áramszolgáltatás – a veszteséges magasfeszültségű vezetékhálózat nélkül.

Hozzátette, hogy  Magyarországon úgy vezetné be a hidrogéntechnológiát, hogy először meghonosítaná a négy alaptechnológiát, előállítást, tárolást, szállítást és tankolást. Utána lehet bevezetni az egyes iparágakba, amihez stratégiára van szükség. A stratégia egy rendező elv szerint épül fel. A platform célja is ehhez illeszkedik, hogy a tervezgetésen túl a megvalósulást segítse.

Forrás: VG

További programok »

FEL