A hetedikes lányok most kérhetik az ingyenes oltást

2016. szeptember 13. 10:30 | Fekete Kata

Idén is kérhető a méhnyakrák elleni védőoltás iskolás lányoknak. A kétadagos oltóanyag azoknak ingyenes, akik betöltötték a 12. életévüket és szeptemberben kezdték meg az általános iskola 7. osztályát. A méhnyakrák a második leggyakrabban előforduló daganattípus a nőknél, de ez az egyetlen olyan rák, amely ellen létezik védőoltás.

 

A méhnyakrák az egyik leggyakoribb, de legjobban gyógyítható daganat, feltéve, hogy időben fedezik fel. A legalább 12 éves lányok térítésmentesen kaphatnak védőoltást, ha szeptember 13-ig jelentkeznek. A védőnőknek szeptember 15-ig kell felvinniük a rendszerbe az adatokat, tehá, ha valaki lecsúszott az igénylésről, keresse meg személyesen a védőnőjét. A fiatalok zöme él a lehetőséggel.

Az orvos rokon is ajánlotta

A hetedik osztályos Kukej Anna elmondta, átbeszélték a lehetőséget az édesanyjával és mindketten jó ötletnek tartják. Így van ezzel a lányok nyolcvan százaléka. Békés megyében kicsit többen is élni szoktak a lehetőséggel, mint az országos átlag. A fiatalok húsz százaléka leginkább a lehetséges mellékhatásoktól tart. Annak, akinek kérdése van, az írásos tájékoztatókból, illetve a védőnőktől is kaphat felvilágosítást. Kukejné Kóti Klára, két 13 éves lány édesanyja. Mint mondta, nála az volt az egyik legfőbb érv, hogy az egyik rokonuk, aki orvos nagyon alaposan körbejárta a témát, elolvasta a szakirodalmat, az érveket, ellenérveket és utána ő maga is úgy döntött, beoltatja a saját gyermekét. Éppen ezért Kukejné Kóti Klára sem habozott az ikerlányai esetében.

A második leggyakoribb daganat

Kotroczóné Antal Terézia megy vezető védőnő szerint egyre többen ismerik fel a térítésmentesen igényelhető oltás adta lehetőségét, amellyel azok a lányok élhetnek, betöltötték a 12. életévüket és szeptemberben kezdték meg az általános iskola 7. osztályát.

– Olyan betegséget előzhetünk meg, amelyben hazánkban évente mintegy 1500-an megbetegednek és több mint négyszáz 15 és 44 év közötti hölgy hal meg benne. A védőoltás mellett elengedhetetlen a méhnyakrák-szűrés is, amelyre 25 éves kortól minden nőnek legalább három évente meg kellene jelennie – mondta Kotroczóné Antal Terézia. Hozzátette: felmérések szerint a vakcina több mint 93 százalékos védelmet nyújthat a méhnyakrák ellen a korábban HPV-vel nem fertőzött lányoknál.

A méhnyakrák csendes gyilkos

A méhnyakrák általában hosszú évek alatt, lényegében panasz- és tünetmentesen kifejlődő rosszindulatú daganatos elváltozás, melyet a HPV (humán papillomavírus) rákkeltő típusai okoznak. A HPV több mint 100 változata közül a kialakuló méhnyakrákos megbetegedések 70%-áért két típus (a 16-os és a 18-as) felel, a maradék 30%-ot pedig nagyrészt másik három törzs (a 31-es, 33-as és 45-ös törzs) okozza. A HPV szexuális úton, a bőrfelületek érintkezésével terjed, tehát minden szexuálisan aktív embert érinthet – kortól függetlenül. A statisztikák szerint a nők 80%-a élete során legalább egyszer megfertőződik HPV-vel. A HPV-fertőzések többsége különösebb kezelés nélkül magától elmúlik, ilyenkor a vírus néhány hónap után eltűnik a szervezetből. Olykor azonban, ha a rákkeltő típusokkal történt fertőzés tartóssá válik, kóros vagy akár végzetes folyamatok indulhatnak el. 

Mit tehet az, aki kimaradt?

Mivel minden évben csak a hetedikes korosztály számára ingyenesen elérhető a Cervarix védőoltás, így az idősebb oltható korosztályok esetében a helyi önkormányzat vagy a szülők és a család gondoskodhatnak a védőoltás beadatásáról. Már számos helyi önkormányzat biztosítja a 15 év alatti lányoknak ingyenesen vagy kedvezményes áron a vakcinát, ezért érdemes érdeklődnia helyi polgármesteri hivatalban. A házi gyermekorvos is felírhatja a vakcinát, amelynek bruttó ára 17 900 Ft/adag. Ha gyermek még nem töltötte be a 15. életévét, két oltásra van szüksége a védettség kialakulásához, azt követően pedig három oltással alakítható ki a védettség. Felnőttek is kaphatják az oltást. 

FEL