A hazai munkáltatók csaknem egyharmada létszámbővítést tervez

2023. szeptember 14. 08:18 | behir.hu

A növekedési adatok kedvezőtlen alakulása ellenére 2023 utolsó negyedévében a hazai munkáltatók 31 százaléka tervezi bővíteni a munkaerőkeretét, miközben csökkentést 19 százalékuk tervez – derül ki a Manpower Magyarország kedden közzétett munkaerőpiaci előrejelzéséből.

A munkáltatói válaszokból származtatott, szezonálisan kiigazított nettó foglalkoztatási mutató (NFM) 13 százalékos átlagos értéket ért el, ami 1 százalékponttal múlja felül az előző negyedéves értéket, miközben az egy évvel korábbi szintnél 18 százalékponttal magasabb. Éves alapon a 41 vizsgált ország közül a magyarországi volt az egyik legnagyobb mértékű növekedés.

A 13 százalékos létszámbővítési mutató egy olyan országos átlag, amelytől az egyes szektorokat vizsgálva erős eltérések tapasztalhatók. A legnagyobb felfutást a pénzügy és ingatlan (NFM: 28 százalék), az energia és közmű (25 százalék), az alapanyag- és feldolgozóipar (22 százalék), valamint az IT- (18 százalék) szektorban várják. Átlag körül bővülhet a logisztika és autóipar, illetve a fogyasztói javak és szolgáltatások szegmense, a legkisebb mértékű bővülésben pedig a kommunikációs szolgáltatások területén működő vállalatok, szervezetek bíznak (7 százalék), miközben az egészségügy és élettudományok (mínusz 17 százalék) területén nagyobb visszaesésre számítanak a piaci szereplők.

Az ország különböző régiói szerint is jelentős az eltérés a várakozásokban. A legszélesebb körben Közép-Magyarországon (NFM 21 százalék), a Dél-Alföldön (20 százalék), Budapesten (18 százalék) és Észak-Magyarországon (15 százalék) várnak létszámbővülést, ugyanakkor az Észak-Alföldön (mínusz 7 százalék) jóval több elbocsátásra, mint munkaerő-felvételre számítanak.

Az előző negyedévhez képest tovább javultak a munkaerőpiaci kilátások nemzetközi szinten is. A mutatószám igen magas, 30 százalékos szinten áll, ami egy negyedév alatt további 2 százalékpontos növekedést mutat. Nettó létszámleépítést a vizsgált 41 ország egyikében sem várnak.

Forrás: VG

További programok »

FEL