A Gyulai Várszínház tószínpadán: Anconai szerelmesek

Vajda Katalin művét két alakalommal adják elő a gyulai helyszínen. 

Anconai szerelemesek, ez a címe a Gyulai Várszínház idei harmadik – és egyben utolsó – bemutató darabjának. A Vajda Katalin által írt zenés komédiát Lendvai Zoltán rendezi, a Gyulai Várszínház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház közös produkciójaként valósul meg.

Az Anconai szerelemesek a hetvenes években játszódik egy Adria-parti város terén, ahol minden megtörténik, aminek meg kell történnie. Ebben a városban él Don Tomao, aki gyermekét egyedül neveli. A főszereplő Hirtling István színművész, aki elmondta: egyetlen porcikája sem hasonlít a megformázandó karakteréhez. – Egy olyan karaktert kellett megformáznunk, létrehoznunk ebben az előadásban, Tomao Nicomaco nevezetű – már a neve is olyan mókásan hangzik – ezt a figurát, aki tulajdonképpen hihetetlen egóval rendelkezik, a nők bálványának képzeli magát. Ő a kis terecskének a mindenható, viszonylag jó módú „ura”, majdhogynem egy kicsit olyan maffiafőnök-szerűség is, aki rajtatartja a terecske minden egyes szereplőjének az ütőerén a kezét, eközben mindenre odafigyel, és mindenben benne van. A legnagyobb vágya, hogy a szomszédos panzióban vendégeskedő magyar leányhoz valahogy közel férkőzzön, merthogy nagyon szereti a nőket. A színész hozzátette: egy ilyen figurát összerakni tégláról téglára, a mozaikcserepeket egymásra illesztgetni, hogy mindegyik pontosan illeszkedjen ez azért egy idegtépő munka. Közben vannak olyan jelenetek, amikor 8-9-10-en vagyunk egyszerre a színpadon és mindenkinek fontos és a történet szempontjából jelentős mozzanatai vannak. Ezeket begyakorolni, egymás mellé illeszteni komoly közlekedésrendészeti gyakorlat is.

A két színház közös produkciója egy igaz nyár végi felüdülést jelenthet a színház szerelmeseinek. A darabban a hetvenes évek olasz slágerei csendülnek fel. – Arról beszélgettünk Szikora János igazgató úrral, hogy mi az a szórakoztató típusú darab, ami év végén is megállná a helyét, egy szabadtéri változatban, aztán később is, akkor fölmerült többféle darabnak a címe, de aztán egyszer csak mindenki beleakadt ebbe az Anconai szerelmesekbe, ami mindig egy nagy siker, egy nagyon szórakoztató próbafolyamat ideális esetben a színészek számára – fogalmazott Lendvai Zoltán, a darab rendezője. Azt is elmondta, hogy egy színész és színházbarát dolog született. Az előadás felhőtlen szórakozást ígér, sok szerethető és követhető történettel. 

Megosztás:

Címke: , , ,