A gyulai cukrászatról... és még azon is túl

2023. december 6. 12:53 | Such Tamás

Kedd este mutatták be a Gyula régen és ma 17. kötetét, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A gyulai cukrászatról című könyv több éves kutatómunkát követően civil összefogással, saját és pályázati forrás mellett a város, helyi vállalkozások és magánszemélyek támogatásával készült el.

A szerzők az egyetemes, a magyar cukrásztörténet után jutnak el Gyulára, hogy bemutassák az ősöket, a sütőket, mézeskalácsosokat, akik az elmúlt évszázadokban a vásárok, piacok elmaradhatatlan résztvevői voltak.

Durkó Károly mesél – Fotók: Rusznyák Csaba

 

– Az 1840-től működő patinás Százéves (Reinhardt) Cukrászda történetét külön fejezetben dolgozza fel a könyv – meséli Durkó Károly, a kötet egyik szerzője. – Az album a Békés Vármegyei Levéltár, Wegroszta Gyula forrásai alapján, saját kutatásokkal kiegészítve részletesen foglalkozik a gyulai cukrásztörténelemmel, a Popp családtól a Lindenberger, a Berényi és a Nefelejcs (Sári) Cukrászdán át a második világháborún túl a Szikes és Borek Fagyizóig.

Hozzáfűzi, napjaink édes vállalkozásait is bemutatva megtudhatjuk, hogy az itt élő polgárok a mai napig őrzik hagyományaikat, de ismerik az újdonságokat is. A 208 oldalas, több száz fotóval és dokumentummal illusztrált, régi recepteket is felvillantó könyvet Balogh Dorottya, Durkó Áron, Durkó Károly, Székely Árpád kutatta, írta és szerkesztette, Durkóné Illés Bernadett korrektúrázta, Rusznyák Csaba és Málik István fényképezte.

 

Galéria

 

– Az archív fotók szerzői között ott találjuk Fái Izidor, Székely Aladár, Békés Gyula, Misley Ervin, Pölöskey Mihály és Béla Ottó nevét is – folytatja. – A Békés Vármegyei Levéltár, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár munkatársai és sok gyulai polgár is hozzájárult az elvégzett munka sikeréhez. Az album igényes tipográfiája Polyák Editet és Polyák Istvánt dicséri, a szép kivitel a gyulai Dürer Nyomda munkája.

***

A könyvet a gyulai könyvesboltokban, a könyvtárban, a piacon, a kiállítóhelyeken (például az Almásy kastélyban) lehet december 6-tól megvásárolni, illetve e-mail címen (evszazadok@gmail.com), valamint az alapítvány weboldalán megrendelni (www.evszazadok.hu).

 

További programok »

Gyula

Parasport délelőtt Gyulán

Sportdélelőttöt rendeztek a magyar parasport napja alkalmából a gyulai Prohászka Zsolt Tornacsarnokban. A rendezvényen a Pánczél Imre Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani tagintézmény tanulói ismerkedhettek meg a parasportokkal.
2024. február 21. 14:00
FEL