A gyerekek fogai esetében is a megelőzés a legfontosabb

2023. szeptember 19. 16:13 | Vincze Attila

Fogászati szűrőbusz érkezett kedden a gyulai Nicolae Bālcescu Román Gimnáziumba. Az iskola diákjait a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szakemberei vizsgálták meg.

Először az intézmény igazgatóhelyettese, kollégiumvezetője köszöntötte a vizsgálatra várakozó diákokat. Pilánné Ruzsa Ildikó elmondta, hogy először érkezett hozzájuk a fogászati szűrőbusz, amelynek nagyon örültek, hiszen fontos célkitűzésük a tanulók egészséges életmódra való nevelése. 

– Túl azon, hogy mi mennyit teszünk a mindennapokban ezért a célért, kapunk külső segítséget is az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumától, a városi Egészségfejlesztési Irodától, az alapellátástól. Köszönet ezért városunk vezetésének és minden említett intézménynek a plusz lehetőségekért – fogalmazott. 

A gyulai Egészséges Városért Közalapítvány elnöke emlékeztetett, hogy sokadik alkalommal tudták megszervezni azt, hogy a városba érkezzen a fogászati szűrőbusz. Dr. Abulrahman Abdulrab Mohamed hangsúlyozta: a fogszuvasodás népbetegségnek számít, így nagyon fontos a megelőzés a gyermekek számára is.

– Úgy gondoltuk, hogy az iskolákban minden évben szükséges egy ilyen akció, hogy megmutassuk a gyerekeknek, miért fontos a szájápolás. Egyrészt hogyan kell jól fogat mosni, mikor kell orvoshoz menni és természetesen ha olyan betegségeket fedeznek fel a buszban, akkor jeleznek a szülőknek, hogy forduljanak szakemberhez – jegyezte meg. 

A szűrőbusz a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat jóvoltából járja az egész országot. A szervezet orvosa, Várnai Gusztáv arról beszélt, hogy minél hamarabb felismerik a betegségeket, annál kevesebb beavatkozásra van szükség. A helyszínválasztásnál pedig prioritásba veszik azokat a régiókat, ahol csak szórványosan van gyerekfogászat. 

– Vannak hazánkban olyan régiók, ahol akár 35-40 km-t is kell utazni egy gyereknek vagy felnőttnek ahhoz, hogy fogorvoshoz jussanak, ráadásul nagyon nehéz ezt az utat kiskorúval, kíséret nélkül megoldani, ha a munkára gondolok, hiszen a szülő vagy gondviselő általában el van foglalva – zárta gondolatait az orvos. 

 

Galéria

További programok »

FEL