A génmódosított összetevők is górcső alatt

2016. július 19. 14:13 | Horváth Szabolcs

Az élelmiszerlánc biztonsági hivatal munkatársai a Békéscsabai járás illetékességi területén véletlenszerűen kiválasztott áruházláncokat, boltokat vizsgálja. Most a húshűtőpultokat, és azok tartalmát ellenőrizték. A termékek szavatosságiidejét, származási helyét, összetevőit,és azt is megvizsgálták vannak-e génmódosított anyagokat tartalmazó élelmiszerek. 

A (a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által kiadott monitoring terv alapján) végzik élelmiszerek vonatkozásában a hatósági mintavételeket.

A hatósági mintavételeket a Békéscsabai járás illetékességi területén véletlenszerűen kiválasztott élelmiszeripari vállalkozások által üzemeltetett kereskedelmi egységekben végzik.

- A dátumra mindenféleképpen, a szavatossági időre figyelek. Kis gyermekem van ott, meg magunk miatt is természetesen.

- Ön mennyire tudatos vásárló? Azt hiszem az vagyok igen. Én mindig megnézem a szavatossági időt, honnan származik- ezek a vélemények hangzottak el a vásárlóktól.  

A mostani ellenőrzés is a fogyasztók védelmében zajlik. Az élelmiszerlánc biztonsági hivatal szakemberei, és a megyei a főállatorvos azt vizsgálják első körben, hogy minden rendben van-e a szavatossági idő tekintetében.

Emellett nézik azt is, hogy honnan származik az adott termék, milyen a nyomon követhetősége, tartalmaz-e génmódosított alapanyagokat. Persze a hűtőpultok, és azok tartalmán kívül fontos, hogy minden papír rendben legyen, amiről később jegyzőkönyvet készítenek.

Az élelmiszer boltban minden évben van ilyen jellegű ellenőrzés a nyári időszakban. Ilyenkor minden eddiginél fontosabb, hogy biztonságosan, jól működjenek például a hűtőpultok a kánikula miatt.

- Az eredetiséget vizsgálják. Nézik azt, hogy mennyi termék érkezett. Mennyit értékesítettünk, miből jött ez a termék. Gyakorlatilag az egész árut nyomon tudják követni- mondta Csanádi Csilla a 104-es ABC boltvezetője.

A Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatal munkatársai az áru beérkezésétől egészen az eladás pillanatáig mindent nyomon tudnak követni és meg is teszik azt az ellenőrzések során. Ennél az üzletnél nem találtak problémákat. Az adatokat szeptemberben az ellenőrzés lejártakor a lakossággal is megosztják majd.

FEL