A Fösvénnyel ment házhoz a színház

2016. január 26. 16:02 | Horváth Szabolcs

Házhoz ment a színház! Ezúttal a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnáziumot látogatta meg a Jókai Színház művész gárdája, akik – Merő Béla rendezésében – a Fösvényt adták elő. Díszlettel, jelmezzel és mindennel ami a színház elengedhetetlen kelléke. Néhány órára a profi szakember gárda teátrummá alakította az iskola étkezőjét.

Molière klasszikusa a Fösvény iskolapéldája a rossz erkölcsnek. A darab most nem a színház deszkáin látott napvilágot, hanem egyenesen házhoz ment. A gimnazistáknál már egy ideje nem nagy divat a színházba járás és ezen szeretne változtatni a program megálmodója.

- 25 éve megy ez az úgynevezett színházi nevelési program, de szerintem nem úgy kell megismertetni, megszerettetni a fiatalokkal a színházat, ahogyan azt eddig próbálták. Értelmetlen a darabokat, a színműveket boncolgatni, úgy hogy egy-egy részletet ragadunk ki belőle. Teljes egészében kell látni a darabot, és ehhez olyan színházi körülményeket, atmoszférát kell létrehozni, jelmezekkel, díszlettel és minden egyébbel ahol ez az élmény létrejöhet- mondta Seregi Zoltán. Igaz amikor ott voltunk a gimnázium étkezőjében száz ágra sütött a nap, de a színházi élmény az érzés, mit sem veszített erejéből. Meg valósult amit amit a Jókai Színház igazgatója akart. 

A komédia egyébként kötelező olvasmányként és sokszor érettségi tételként is felbukkan a középiskolában. A fiatalok ezen az előadáson keresztül - a színházba járáson túl - még a klasszikus olvasmányokhoz is kedvet kaphatnak. A színpadra vitt mű nyelvezetében azért van egy kis változtatás, egyszerűsítés.

- Nagyon fontos a komédia delete számunkra. Tehát nem a lefúrt lábú szöveg felböfögés, hanem megpróbáltuk megkeresni azokat a karaktereket, azokat a máig ható karaktereket, akiket megfogalmazott Molière. És azokat a komedia delete akrobatikus elemeket beleépíteni az előadásba, amelyektől igazából pergő, igazából mozgalmas lesz- hallhattuk Merő Bélától, a darab rendezőjétől.  

A visszajelzések azt mutatják tényleg élvezik a diákok az előadást. A színház idén még 12 alkalommal megy majd házhoz. A program megálmodója Seregi Zoltán reméli, hogy a programsorozatot követően a fiatalok tényleg veszik majd a fáradtságot, hogy ellátogassanak egy-egy előadásra és ott az igazi teátrumi atmoszférában élvezik majd a darabokat.  

 

További programok »

FEL