A földből nem hoznak, hanem viszik a vizet

Battonyán újraértelmezik majd a geoenergia felhasználását.

Magyarországon eddig nem használt technikával, négyezer méter mélyre szeretnének fúrni Battonyán, hogy a kinyert geotermikus hőt áramtermelésre fordíthassák – hangzott el a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara konferenciáján. Elmondták: ezúttal nem a földből nyernek vizet, hanem fordítva. Egy izraeli-magyar cég nem a földben lévő meleg vizet használja majd, hanem a föld felszínéről juttatnak vizet a forró kőzetbe, így nagynyomású gőz fejlődik és az így keletkezett energia gőzturbinákat hajt, így termelve áramot.

Emellett természetesen hőenergia is marad, amelyet utána mezőgazdasági termelésre, ipari fűtésre vagy egyéb célokra, lakossági felhasználásra is el tudnak használni – mondta Hódsági Tamás, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Molnár Gábor, a kivitelező MANNIT Kft. ügyvezető-helyettese, mérnöke hozzátette: három és fél-négy kilométeres mélységbe fúrnak le. Ilyen Magyarországon, ebben a kőzetben még nem történt. Mesterséges víztározót hoznak létre egy olyan gránitos kőzetben, amelyben amúgy nincsen víz, viszont több száz fok a hőmérséklet. A tanácskozáson elmondták, idén az első fúrásra kerül sor, de a beruházás pár éven belül már áramot is termel majd.

Békéscsabán, az Árpád fürdőben 2013 óta használják a geotermikus energiát. A fürdő két kútból dolgozik. Az egyiket 1959-ben fúrták és közel 2000 méter mélyről, 76 fokosan jön a termálvíz. A másik kútból, 800 méter mélyről 42 fokos vizet hoznak fel. Mielőtt azonban ezt a medencébe engednék, le kell hűteni és a közben keletkező energiát 2013 óta felhasználják a többi, forgatott vízű medence, az épületet, a szellőzés fűtésére – mondta Zsadon Endre, az Árpád Fürdő igazgatója.

Megosztás:

Címke: , , ,