A fokozódó vírushelyzet miatt japán nézők sem lehetnek ott az olimpián

2021. július 9. 10:39 | behir

Japán nézők sem lehetnek a július 23-án kezdődő tokiói olimpia versenyein, az esemény így teljesen zárt kapus lesz.

A koronavírus-járvány újabb variánsának terjedése és az emelkedő esetszámok miatt a japán kormány rendkívüli állapotot hirdetett a fővárosban, így szervezők a Nemzetközi Olimpiai Biztottsággal történt egyeztetés után meghozták a végleges döntést.

Ezt csütörtökön jelentették be a szervezők. "Nem volt más választásunk" - közölte Hasimoto Szeiko, a szervezőbizottság vezetője.

A döntés a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal történt egyeztetés után született meg, és az előzménye az, hogy a japán kormány a koronavírus-járvány és az emelkedő esetszámok miatt július 12-étől augusztus 22-éig rendkívüli állapotot hirdetett a fővárosban.

A külföldi szurkolók részvételét már tavasszal megtiltották, de mostanáig az volt a terv, hogy a hazai nézők korlátozott számban ugyan, de ott lehetnek a lelátókon.

Sajnálatos, hogy a játékokat nagyon korlátozott formában tudjuk csak megrendezni, de a fertőzések terjedése erre kényszerített bennünket" -mondta a szervezőbizottság elnöke a kormánytisztviselők, a tokiói szervezők, valamint az olimpiai és paralimpiai képviselők közötti megbeszéléseket követően.

"Elnézést mindenkitől, aki már jegyet vásárolt" - tette hozzá Szeiko.

reuters.com megírta, hogy a japán miniszterelnök, Szuga Joside szerint elengedhetetlen annak megakadályozása, hogy Tokió, ahol a rendkívül fertőző Delta COVID-19 variáns terjed, újabb fertőzési hullám központjává váljon.

A július 23-tól augusztus 8-ig tartó ötkarikás játékok a tiltás áldozatául esnek, így elszállt a reménye annak, hogy a világeseményt közönség előtt rendezzék meg.

Az egy évtizeddel ezelőtti pusztító földrengés után Japán nagy lehetőségnek tekintette, hogy világszínvonalú eseményt rendezzen, amelyet tavaly a világjárvány miatt egy évvel elhalsztottak és hatalmas anyagi veszteségek érték.

Marukava Tamajo olimpiai miniszter szerint a szervezők beleegyeztek, hogy Tokióban nézők nélkül rendezzék a játékokat, és a fővároson kívüli helyszínek lokális helyzetének megfelelően döntsenek. Lesznek kivételek a korlátozás alól, azokon a helyszíneken, amelyek kívül esnek a nagy tokiói agglomeráción - így például Fukusimában és Mijagiban - lehetnek szurkolók a lelátókon, az adott létesítmény befogadóképességének ötven százalékáig, legfeljebb tízezren.

Az orvosi szakértők hetek óta azon a véleményen vannak, hogy a nézők hiánya lenne a legkevésbé kockázatos megoldás, bár az is félelemre ad okot, hogy több ezer sportoló és tisztviselő beutazása újabb fertőzési hullámot fog gerjeszteni.

Az augusztus 8-ig tartó tokiói játékokon 176 magyar sportoló vesz részt.

Forrás: MTI, origo.hu

További programok »

FEL