A fodrászok is készülnek a mestervizsgára

2022. augusztus 31. 14:48 | Szabó Judit

Hetek óta az elmélettel és a gyakorlati fogásokkal ismerkednek, hogy novemberben mestervizsgát tegyenek a fodrászok Békéscsabán. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából mindezt azok tehetik meg, akik legalább ötéves szakmai tapasztalattal rendelkeznek. A presztízs mellett a mestervizsga azért is fontos, mert a szakemberek az oklevél meglétével oktathatják a fodrásztanulókat.

Ebben az évben öt fodrász vállalkozott arra, hogy 110 óra elméleti, illetve gyakorlati és 70 óra pedagógiai, valamint vállalkozás ismereti felkészítés után november végén mestervizsgát tegyen.

Farkas Márió a női haj kategóriában gyakorol a legtöbbet a mestervizsgájára. Mint mondta, hat éve férfi fodrászként dolgozik, de most visszatért az alapokhoz.

 

Fotó: behir.hu

 

A mestervizsgával egy címet szereznek meg a jelentkezők, nem pedig szakképesítést, évente mégis mintegy százan érdeklődnek a lehetőség iránt.

Különböző okok miatt jönnek a jelöltek, van aki a presztízs miatt, hiszen a mestercím minőséget jelöl. Van, aki azért érkezik, mert tanulókkal akar foglalkozni, van, aki pedig azért, mert az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltásához ez kötelező – fogalmazott Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályának vezetője. 

A jelentkezők Palkóné Zámbó Edit mesterfodrász segítségével készülnek a vizsgára. Az ezüstkoszorús mester 30 éve fogad diákokat. Mint mondta, az oktatóknak is folyamatosan tanulniuk kell, hiszen csak így tudják átadni a legújabb technikákról az információkat.

 

Fotó: behir.hu

 

– Akkor vagyunk hitelesek, ha alkalmazzuk is a technológiát. Nekünk is folyton tanulni kell ahhoz, hogy tanítani tudjunk – emelte ki a mesterfodrász.

A mestervizsgán különböző stílusokban kell majd elkészíteni a hajkoronákat. A vizsgázók különböző tételekből húzhatnak, amelyek közt szerepelhet például konty, vágás vagy szárítás.

További programok »

FEL