A Fidesz megkezdte Békéscsabán az aláírásgyűjtést a betelepítési kvóta ellen

2015. november 7. 10:00 | Zsíros András

Elkezdte Békéscsabán az aláírásgyűjtést a Fidesz a migránsok kötelező betelepítési kvótája elleni petícióhoz – jelentette be a párt helyi alapszervezete szombati sajtóközleményében.

A dokumentum szerint a békéscsabai szervezet csatlakozott a Fidesz kezdeményezéséhez. Emlékeztetnek, Magyarországon az emberek néhány hete megtapasztalták, mit jelent a migránsok országhatárra nehezedő nyomása. Az ország és Békéscsaba szempontjából kimondottan károsnak nevezik az EU által előírt betelepítési kvótákat, ezért nem tartják azokat elfogadhatónak.

„A kötelező kvótát Brüsszelben találták ki, de Magyarország, a magyar emberek és a békéscsabaiak életét határozza meg. Városunk élete a jogtalan kvóták következtében teljesen megváltozna az esetlegesen ide telepített migránsok jelenlététől” – vélik a közlemény megfogalmazói. A mai naptól ezért a legfontosabb közösségi tereken és több csomópontban is gyűjtik Békéscsabán, valamint a megye több pontján a Fidesz helyi aktivistái az aláírásokat.

Hoppál Péter országgyűlési képviselő korábban kijelentette: a brüsszeli uniós központ olyan kvótarendszert erőltet Magyarországra, amely szerint több tízezer migránst kellene befogadnunk. Ennek nincs nemzetközi jogi alapja, azaz „erőszaktétel” – tette hozzá.

Emlékeztetett: a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja olyan petíciót indít útjára, amivel az Európai Unió döntése ellen tiltakoznak. „Ha sokan írják alá az ívet, Brüsszel látja, hogy a magyarokkal nem lehet packázni” – jegyezte meg.

Arról is beszélt, hogy a kvótarendszer értelmetlen, mivel a bevándorlók és a háború elől menekülők nem Magyarországon, hanem Nyugat-Európában akarnak letelepedni, ezért nálunk vélhetően nem akarnak majd beilleszkedni a társadalomba.

Hangoztatta: az intézkedés antidemokratikus gesztus Magyarország számára, hiszen a nemzeti konzultáció során több mint egymillió ember nyilvánította ki véleményét, miszerint „nem kérünk abból, hogy itt bevándorlókat integrálnunk kellene, mert van más dolga is Magyarországnak”.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerdán jelentette be, hogy a kormánypárt aláírásokat gyűjt a betelepítési kvóták elleni, „Védjük meg az országot!” elnevezésű petícióhoz. Tájékoztatása szerint az év hátralévő részében igyekeznek minél több embert elérni, a tiltakozás eredményét pedig eljuttatják Brüsszelbe.

Forrás: Fidesz Békéscsaba, MTI

Fotók: Ujházi György

További programok »

FEL