A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek elutasítóbbak az oltással szemben

2021. május 5. 06:22 | behir

A Központi Statisztikai Hivatal hétről hétre felméri a lakosság oltási hajlandóságát. Még tavaly, november utolsó napján kezdődött a mérés, az oltási hajlandóság azóta jelentősen megnőtt.

A KSH legfrissebb adatai szerint az április 19-25-ei héten a válaszadók közel 65%-a kapta, vagy szeretné megkapni a koronavírus elleni védőoltást, szemben a tavaly november 30-án kezdődő héten mért kevesebb mint 15%-kal. Az adatok alapján elmondható tehát, hogy azt oltási hajlandóság jelentősen megnőtt.

Az előző héten a válaszadók 18%-a volt elutasító az oltással szemben, míg az első mérési héten 36%. A felmérés 21. hetében az előző hetihez viszonyítva tovább nőtt az oltási hajlandóság. A mérés kezdetéhez képest már több, mint a négyszeresére emelkedett azok aránya, akik úgy gondolják, beoltatnák magukat, vagy már be is oltották őket. A bizonytalanok aránya ugyan egyre csökken, de még mindig 17% körüli.

forrás: KSH

A felmérésből az is kiderül, hogy az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 86%-át a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma; 82%-át az oltással kapcsolatosan a sajtóban, médiában megjelenő hírek; 81%-át a kormányzati kommunikáció; 67%-át pedig a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják. Ugyanakkor a válaszadók több, mint a fele (56%-a) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

forrás: KSH

A felmérés szerint az idősek és a felsőfokú végzettségűek tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat, míg a fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak.

Nemek tekintetében nem jelentős az eltérés, de valamivel több nő (66%) hajlandó beoltatni magát, mint férfi (62%).

Ha a kor szerinti megosztást nézzük, látható, hogy a 15-29 éves fiatalok mindössze 42%-a oltatná be magát, míg a 65-74 éves korosztály 88%-a. Iskolai végzettség alapján is jelentős különbség tapasztalható: a legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezők 47%-a oltakozna, az érettségivel rendelkezők 66, míg a felsőfokú végzettségűek 82%-a tervezi, vagy kapta meg az oltást.

További programok »

FEL