A diákmunka után is kell adózni

A nyári munkát vállaló diákok bejelentésére, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra – közölte Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője a Ma reggel adásában.

A diákszervezeten belül végzett munka során csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) vonják le a diákok béréből, és nem kell egészségügyi járulékot fizetniük, mert diákként jogosultak az egészségügyi ellátásra – fejtette ki Kis Péter András. A diákszövetkezet minden adminisztrációs munkát elvégez, levonja a diák bérét, majd befizeti a NAV-nak – írja a hirado.hu.

A diákszövetkezeteknek az adóévben kifizetett összes jövedelemről és a levont közterhekről is igazolást kell kiállítania január 31-ig, amelyre szükség lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallási tervezet ellenőrzéséhez – tette hozzá.

A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. 18 éves kor alatt mindenképpen kell a szülői vagy a törvényes képviselő beleegyezése a munkavállaláshoz.

Kis Péter András felhívta a figyelmet arra is, hogy a munkavégzésről szóló megállapodás előtt célszerű a leendő munkáltatót ellenőrizni a NAV honlapján, ahol adatbázis található a feketén foglalkoztató cégekről.

 

Megosztás:

Címke: , , , ,