A cukorbetegség kialakulása előtt évtizedekkel vannak már figyelmeztető jelek

2018. október 9. 17:39 | behir

Japán tudósok megállapították, hogy akár húsz évvel a 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálása megfigyelhetők a betegség kialakulására utaló jelek. A megelőzés szerepe így még inkább felértékelődhet a jövőben.

A japán tudósok 2005 és 2016 között végezték kutatásukat, amelyben 27 ezer nem cukorbeteg, 30 és 50 év közötti – főleg férfi – résztvevő testtömegindexét (BMI), éhgyomori vércukorszintjét és inzulinérzékenységét rögzítették. A túlsúlyt vagy elhízást jelző magas BMI a 2-es típusú cukorbetegség jól ismert kockázati tényezője.

A cukorbetegség a glükóz felszívódási zavara, amit az inzulin hormon hiánya vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége, az inzulinrezisztencia okoz.

A kutatók 2016-ig követték nyomon a résztvevőket vagy addig, amíg nem alakult ki náluk a betegség. A vizsgált időszakban több mint ezer résztvevőnél diagnosztizáltak cukorbetegséget. A vizsgálatokat végzők szerint ezeknél a pácienseknél már tíz évvel a diagnózis előtt megfigyelhető volt a magas vércukorszint és az inzulinrezisztencia, továbbá a testtömegindexük is magasabb volt a kelleténél.

Hasonló, bár kisebb intenzitású jeleket figyeltek meg több mint egy évtizeddel a prediabétesz, azaz a cukorbetegséget megelőző állapot előtt más résztvevőkön is. Mivel a legtöbb 2-es típusú cukorbeteg előbb átesik a cukorbetegséget megelőző állapoton, a kutatók úgy összegezték, hogy a figyelmeztető jelek a 2-es típusú diabétesz diagnózisa előtt akár 20 évvel is érzékelhetők.

Szageszaka Hirojuki, a macumotói Aizava Kórház orvosa, a kutatás vezetője elmondta, hogy mivel a cukorbetegség előtti állapot megelőzésére tett próbálkozások kevésbé tűntek sikeresnek a hosszútávú követés alatt, lehetséges, hogy sokkal korábban kell akár gyógyszerrel, akár életmódváltással beavatkozni ahhoz, hogy megelőzzék a diabéteszt.

Forrás: MTI

 

További programok »

FEL