A csabai úszópalánták körbekerekezték a Balatont

A békéscsabai Árpád fürdőt tavasszal és ősszel két-két hétre bezárják a sátorbontás, illetve sátorállítás idejére. Ilyenkor nem könnyű foglalkoztatni a mintegy 250 úszópalántát, ám a Békéscsabai Előre Úszó Klubnak sikerült edzéssel és élményekkel megtöltenie most is ezt az időszakot.

Idén a legeredményesebbek úszók Szarvas János edző vezetésével Szarvason, Valach Dávid fiataljai pedig Hajdúszoboszlón edzőtáboroztak, és gőzerővel készültek az országos vidékbajnokságra, ahol azóta remek eredményeket értek el az idősebbek. A kisebbek viszont Lázár Olga és Hajdúné Tóth Gabriella irányításával egy rendhagyó eseményen vettek részt: körbekerekezték a Balatont.

– Tavaly szeptemberben – sátorállításkor – az Arany János emlékév programján vettünk részt, ekkor Nagyszalontára bringázott át klubunk egy maroknyi, tíz-tizenkét évesekből álló csoportja. Nagyon élvezték ezt a fiatalok, ezért úgy döntöttünk, hogy a tavaszi sátorbontáskor egy nagyobb távot választunk, így jött az ötlet, hogy biciklizzük körbe a Balatont – mondta el Lázár Olga.

Lázas szervezésbe kezdtek, végül 25 úszóval, két edzővel és jó néhány szülővel együtt keltek útra. Zamárdi volt az első állomás, onnan az első nap Balatonfenyvesig, a másodikon Révfülöpig, a harmadikon Balatonfüredig, majd az utolsón, a kiinduló állomásig, Zamárdiig tekertek.

– Négy nap alatt 245 kilométert teljesítettünk. Nagy figyelmet fordítottunk a biztonságra, hiszen a legidősebb úszóink is csupán 2006-ban születettek. Sokat segített, hogy a Békéscsabai Fenntartható Térségért Alapítvány támogatott bennünket, megoldották a kerékpárok szállítását, továbbá szerviz kocsit biztosítottak. A csapatot elkísérő szülők pedig a hirtelen adódó technikai problémák megoldásában segítettek – fogalmazott Lázár Olga.

Bár ott volt a Balaton, és a tó körül néhány uszoda, nem tartottak vizes edzést, hisz a magyar tenger még hűvös volt, az uszodákba pedig nem akartak betérni, hogy utána ne kelljen vizesen tekerni. Helyette tréningnek megtette a 245 kilométeres kerekezés, no meg a megannyi napi szárazföldi edzés, futás, kondizás, jutalomként pedig a falmászás a kalandparkban.

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , ,