A csabai ősök nyomában - látogatás a Felvidéken

2018. július 2. 18:49 | behir

A Lencsési Közösségi Ház Természetjáró Köre, az Őseink Nyomában Klub és a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület tagjai felvidéki kiránduláson vettek részt Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából.

– Telepeseink szülőfalui közül először a 240 lakosú, evangélikus vallású Hradistét kerestük fel, ahol Pavol Lasák polgármester fogadta a csoportot. Tiszteletünkre meghúzták a harangot is. Első úti célunk a templom volt, ahol láttuk a békéscsabai Várkonyi János festőművész egy olyan alkotását, amelyen az evangélikus nagytemplom látható. Ezután meglátogattuk a temetőt, ahol felleltük őseink vezetékneveit: Hankó, Baukó, Petrovszki, Viczián, Bohus, Bartyik, Jambrich, Kohút, Králik, Kriskó, Szluka, Lipták, Krnács, Laurinyecz, Priskin, Ivanics, Krcsmarik és így tovább. Megható pillanatokban nem volt hiány, hiszen a falu központjában ott álltunk azon emlékkő előtt, amelyet az ősök elvándorlásának emlékére állítottak - számolt be a városvédők egyik tagja, Zahorán Hilda.

A csoport szállása Selmecbányán volt, ahol megnézték a város régi központját, és azt a Líceumot, amelynek padjait koptatta Petőfi Sándor az 1838-39-es tanévben. A hegyek aranya, ezüstje, reze, ólma ismert volt, IV. Béla elévülhetetlen érdeme a bajor, szász, flandriai bányászok odatelepítése. A mérhetetlen gazdagság a Bányamúzeumban is tükröződik. Az evangélikus templom, a Szentháromság-szobor, az Óvár, a Kálvária templom, a Leányvár évszázadok dicsőségéről vagy fájdalmáról mesélnek. 

A csoport megcsodálhatta Zólyom várát, és lerótta tiszteletét az 1554. október 20-án e várban született Balassi Bálint emléktáblája előtt. 

 

 

A kirándulás csúcspontja Garamszeg 300 éves, artikuláris fatemplomának felkeresése volt. A templom 2008-ben felkerült az UNESCO világörökségének jegyzékébe. A kiránduláson megnézték a Koháryak, Coburgok vadászkastélyát is, amelyet 1985-ben nyilvánítottak nemzeti kulturális emlékké, de sétáltak Besztercebánya lenyűgöző központjában és Körmöcbánya főterén, és nem maradt ki Európa földrajzi közepének felfedezése sem. 

Az utolsó napot a 746 lakosú Litaván töltötték, ahol román stílusú templom történetét, amelynek első írásos emléke 1135-ből származik, majd ott is megnézték a temetőt, figyelve a családneveket. A programra elkísérte a csoportot a település polgármestere, Lubica Tuhárska is. Hazafelé pedig Korpona településen is átjöttek, ahonnan a Békéscsabán, a városháza előtt elhelyezett emlékkő származik.

 

FEL