A csabai önkormányzat ötszáz tartós élelmiszercsomagot oszt a rászorulóknak

2020. április 28. 15:23 | Varga Diána

Ezen kívül háromezer szájmaszkot is kiosztanak majd a csabaiak közt április 30-án – számolt be róla Szarvas Péter polgármester kedden.

A békéscsabai önkormányzat ötszáz darab, tartós élelmiszerekből álló, egyenként hatezer forint értékű csomagot állít össze összesen hárommillió forint értékben olyan rászorulók számára, akik a járvány miatt kerültek nehéz helyzetbe – közölte a városvezető kedden délután, online sajtótájékoztatón.

 

Minden óvodai csoport elindul

Szarvas Péter azt is közölte, hogy ősszel nyolc békéscsabai óvodában, tizennyolc telephelyen hetvenkét óvodai csoport indul majd el. Megjegyezte, hogy most tavasszal alig több mint négyszáz gyermeket írattak be valamelyik nevelési intézménybe, de így is elindul minden csoport.

A Bartók Béla úton található Családok Átmeneti Otthonában a bentlakó gyermekek számára az önkormányzat állja a napi egyszeri, meleg étkezést a járvány ideje alatt – jelentette be a polgármester, hozzátéve, hogy jelenleg öt gyermek számára biztosítják a kedvezményt.

Emellett beszélt arról is, hogy a Volánbusz Zrt. – amely a helyi járatos tömegközlekedést biztosítja Békéscsabán – és az önkormányzat közti, éves elszámolás nyomán kiderült, hogy a korábbi évekkel ellentétben a városnak 49 millió forintos túlfizetése van, mivel a hálózat üzemeltetése olcsóbb volt 2019-ben; ezt az összeget a 2020-as elszámolásba építik be.

 
Plusz forrás a polgárőröknek

Üzemeltetőt keresnek a jaminai, úgynevezett Kacsás tó üzemeltetésére; folytatódik a CsabaPark gasztroturisztikai fejlesztése, többek közt víziszínpad épül a parkban található tónál;  a polgármester felülvizsgálta a következő öt évre szóló, városi, gazdasági tervet és döntött arról is, hogy a helyi polgárőrszervezetek emelt összegű, hárommillió forintos támogatást kapnak 2020-ban. A városvezető azt is közölte, hogy megújul a "Manóvárovi", az energetikai beruházás nyílászárócserét és fűtéskorszerűsítést is tartalmaz.

Beszámolt a Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság: mint kiderült, az István malomnál történt tűzeseten kívül nem történt jelentősebb káresemény a megyeszékhelyen, a városvezető ezúton köszönte meg a helyi tűzoltók munkáját.

Szarvas Péter azt is közölte, hogy Békéscsaba Energia Kft. néven energetikai céget alapítanak, az indoklás szerint azért, mert  a Modern Városok Programban többek közt napelempark, alternatív meghajtású buszok beszerzése történik meg, ezt kezelik majd. Az ügyvezető Borbola István polgármesteri fejlesztési tanácsadó lesz.

A városvezető azt is bejelentette, hogy április 30-án reggeltől a város hat pontján (többek közt a belvárosban, Jaminában, a Lencsési lakótelepen és Gerlán) osztanak ki a csabaiaknak háromezer maszkot. Amennyiben gyorsan elfogynak a maszkok, a polgármester szerint jövő héten megismétlik az akciót. Egyúttal arra kért mindenkit, hogy aki védőeszközt igényel majd a helyszínen, tartsa be a sorbanállási szabályokat.

 

Nem lesznek további szigorítások Békéscsabán a hosszú hétvégén

A behir.hu érdeklődésére Szarvas Péter arról is beszélt, hogy a most következő hosszú hétvégére sem kíván újabb szigorításokat bevezetni, amennyiben a polgármesterek ezúttal is megkapják az intézkedéshez szükséges jogköröket a kormánytól. Ugyanakkor mint mondta, maga is tapasztalja, hogy a boltokban sorban álláskor, valamint a közterületeken nem mindenki tartja be a járványügyi előírásokat. Mint mondta, a közterületfelügyelet rendszeresen tesz jelentést, ez alapján a szabályszegések száma nem kirívó. Hozzátette: a rendőrség jogosult az intézkedésre, a közterületfelügyelet pedig figyelmezteti az esetleges szabályszegőket.

 
Nem lesz Csabai Nyár

Szintén portálunk érdeklődésére a polgármester elmondta, hogy március elején, a veszélyhelyzet kihirdetésekor egyeztetett a kulturális intézmények vezetőivel, akiket arra kért, hogy augusztus 20-ig ne kezdjenek tömegrendezvények szervezésébe, ez érinti a Vitézi játékokat, a streetball fesztivált és a nemzeti összetartozás napi ünnepséget is. A jelen ismeretek szerint nem szervezik meg sem a Csabai Nyár, sem a Városházi Esték programsorozatot, ahogyan június 4-én sem lesz megemlékezés. Amennyiben változik a korlátozó rendelet, akkor a rendelkező források segítéségvel szervezhetnek majd rendezvényeket. Hozzátette: abban bíznak, hogy az államalapítási ünnepet megtarthatják.

További programok »

FEL